Boje v Ramádí a jeho okolí vyhnali z domovov najmenej 90.000 ľudí

NETKY.SK • 19 Apríl 2015, 12:33 • 2 min
Boje v Ramádí a jeho okolí vyhnali z domovov najmenej 90.000 ľudí

BAGDAD - V dôsledku pokračujúcich prudkých bojov medzi vládnymi jednotkami a militantmi z organizácie Islamský štát (IS) v západoirackej provincii Anbár bolo v ostatných dňoch nútených opustiť svoje domovy najmenej 90.000 ľudí.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Organizácie Spojených národov (OSN).

"Našou prvoradou úlohou je poskytovať životne dôležitú pomoc ľuďom, ktorí sú na úteku - hlavnými prioritami sú potraviny, voda a prístrešie," uviedla humanitárna koordinátorka OSN pre Irak Lise Grandeová.

 

"Vidieť ľudí, ako utekajú len s tými najnutnejšími vecami, je veľmi smutné. Máme veľké obavy o ich bezpečnosť; situácia je dramatická, ľudské životy tu môže zachrániť len okamžitý zásah," dodala Grandeová.

 

Militanti z Islamského štátu prenikli začiatkom týždňa hlboko do mesta Ramádí, ktoré leží len 110 kilometrov od irackej metropoly Bagdad. Postup IS prinútil tisíce civilistov opustiť Ramádí, ktoré je hlavným mestom provincie Anbár, a hľadať útočisko v Bagdade, kam ich však údajne pustia len v prípade, že v tomto meste majú niekoho, kto sa za nich zaručí. To spôsobilo, že na predmestiach irackej metropoly uviazli tisíce utečencov. Podľa irackých úradov však ide o súčasť opatrení, ktoré majú zabezpečiť, aby do Bagdadu neprenikli militanti.

 

Zo štatistík OSN vyplýva, že od januára minulého roku bolo nútených opustiť svoje domovy 2,7 milióna Iračanov vrátane 400.000 obyvateľov provincie Anbár, ktorú militanti z IS takmer úplne ovládli už pred vyše rokom.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona