Boje v Donbase si vyžiadali životy šiestich civilistov

NETKY.SK • 8 December 2014, 09:37 • 2 min
Boje v Donbase si vyžiadali životy šiestich civilistov

KYJEV - Šesť obetí na životoch a troch zranených z radov civilistov si za posledných 24 hodín vyžiadali boje na východe Ukrajiny, kde vládne sily za rovnaký čas zaregistrovali vyše 50 útokov proruských separatistov. Informovali o tom ukrajinské tlačové agentúry.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa štábu vládnej protiteroristickej operácie (ATO) sa vo viacerých "okupovaných" mestách Donbasu, napríklad v Horlivke, uskutočnili demonštrácie proti samozvaným vládnym orgánom. Separatisti tieto protesty potlačili, informovala agentúra UNIAN.

 

Počas víkendu sa pomerne intenzívne bojovalo v oblasti Ščasťa, Debaľceva a stanice Luhanskaja, pričom proruskí separatisti do bojov nasadili aj delostrelectvo. Vládnym silám sa darí udržiavať zaujaté pozície. Situácia bola napätá aj v oblasti letiska v Donecku, ako dnes na svojej stránke informoval ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk.

 

Tymčuk informoval, že v súvislosti s veľkými stratami v radoch jednotiek ruského ministerstva vnútra Moskva na Donbas presunula oddiely osobitného určenia tohto rezortu - väčšina jednotiek je z južného Ruska, ale jedna je aj z Vladivostoku. 

 

Tymčuk tiež dnes na svojej facebookovej stránke tvrdí, že Rusko vyslalo počas víkendu do oblasti Donbasu dve ďalšie delostrelecké divízie. Vládne sily zaznamenali aj zintenzívnenie dodávok streliva z ruskej strany.

 

V utorok sa v Minsku má uskutočniť ďalšie kolo rokovaní tzv. kontaktnej skupiny, od ktorého si ukrajinský prezident Petro Porošenko sľubuje zastavenie paľby. 

 

Porošenko sa počas víkendu stretol s osobitnou predstaviteľkou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Heidi Tagliaviniovou. Švajčiarska diplomatka spresnila, že základom pre mierové urovnanie na východe Ukrajiny sú dohody o spôsobe urovnania konfliktu uzavreté v Minsku, a zdôraznila, že dodržiavať ho musia obe strany.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona