Boje v Donbase si vyžiadali život siedmich vládnych vojakov

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 13:36 • 2 min
Boje v Donbase si vyžiadali život siedmich vládnych vojakov

KYJEV - Prestrelky v Donbase na východe Ukrajiny si za uplynulých 24 hodín vyžiadali životy siedmich vojakov ukrajinských vládnych síl. Ďalších deväť vládnych vojakov utrpelo zranenia, informoval dnes v Kyjeve tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Oleksandr Turčynov.

slovakia

left justify in out

Podľa Turčynova proruskí povstalci značne zvýšili intenzitu ostreľovania pozícií ukrajinských bezpečnostných síl v Donbase. Tvrdí tiež, že v priestore badať "systematickú prípravu" na eskaláciu bojov v tejto oblasti. Turčynov ďalej uviedol, že druhá strana konfliktu čoraz častejšie využíva drony.

 

Zodpovednosť za najnovší vývoj Turčynov zvalil na Rusko, na jeho vojenské a politické vedenie, ktoré "systematicky a dôsledne podkopáva mierové cesty riešenia konfliktu a oslobodenie okupovaných území".

 

"Demonštratívna a rozsiahla aktivizácia krvavých provokácií zo strany ruských okupačných síl úplne neguje prímerie. Rozmiestnením palebných postavení v obytných štvrtiach obsadených obcí a použitím ťažkých zbraní, zakázaných dohodami z Minska, ruskí vojaci značne zosilnili intenzitu ostreľovania pozícií ukrajinských ozbrojených síl," uvádza sa v Turčynovovom vyhlásení.

 

Ukrajinské vedenie spustilo v apríli roku 2014 v Donbase tzv. protiteroristickú operáciu (ATO) proti samozvaným republikám, ktoré proruskí separatisti vyhlásili na území Doneckej a Luhanskej oblasti v dôsledku svojej nespokojnosti so zosadením proruskej vlády prezidenta Viktora Janukovyča a následnou zmenou mocenských pomerov v krajine.

 

Tieto boje na východe Ukrajiny si doteraz vyžiadali vyše 9000 obetí na životoch. Od septembra 2014 strany konfliktu podpísali tri dokumenty upravujúce opatrenia, ktoré by mali viesť k deeskalácii konfliktu. Napriek podpísaniu týchto dohôd o prímerí na styčnej línii sporadicky pokračujú ozbrojené zrážky medzi silami ATO a proruskými povstalcami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies