Boje v Dárfúre vyhnali z domovov od januára 138-tisíc ľudí

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 08:15 • 2 min
Boje v Dárfúre vyhnali z domovov od januára 138-tisíc ľudí

NEW YORK - Vzhľadom na eskaláciu bojov utieklo od polovice januára zo svojich domovov v sudánskom Dárfúre 138.000 ľudí, informoval v stredu námestník generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie Hervé Ladsous. Politické riešenie 13 rokov trvajúceho konfliktu v najväčšom sudánskom regióne je podľa neho stále v nedohľadne.

slovakia

left justify in out

Ladsous v Bezpečnostnej rade OSN vykreslil pochmúrny obraz bojov v dárfúrskej oblasti Jebel Marra medzi sudánskymi vládnymi silami a stúpencami zakladateľa Sudánskeho oslobodeneckého hnutia Abdula Wahída Mohameda Núra, uviedla agentúra AP.

 

Podľa Ladsousa je bezpečnostná situácia v ďalších oblastiach Dárfúru naďalej "krehká", nakoľko pretrvávajú konflikty medzi miestnymi kmeňmi o pôdu, vodu a iné zdroje.

 

Ladsous vyzval vládu a Núra, aby ihneď prestali bojovať a začali mierové rokovania. Dodal, že presadzovanie politických cieľov vojenskými prostriedkami len prispieva k predĺženiu utrpenia civilného obyvateľstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies