Boje v Benghází si vyžiadali 43 mŕtvych a 100 zranených

NETKY.SK • 17 Máj 2014, 17:41 • 2 min
Boje v Benghází si vyžiadali 43 mŕtvych a 100 zranených

BENGHÁZÍ - Najmenej 43 mŕtvych a vyše 100 zranených si vyžiadali prudké boje vo východolíbyjskom meste Benghází, ktoré v piatok vypukli medzi neregulárnymi jednotkami samozvanej armády a islamistickými milíciami vo východolíbyjskom meste Benghází.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z líbyjského ministerstva zdravotníctva. 
      

Na základne islamistov v oblasti Benghází zaútočili vojaci verní odpadlíckemu generálovi Chalífovi Haftárovi. Operáciu pozemných jednotiek zo vzduchu podporovali vojenské vrtuľníky. 
      

Náčelník generálneho štábu pravidelnej líbyjskej armády v štátnej televízii vyhlásil, že nevydal žiaden rozkaz na útok voči základniam islamistov v Benghází.
      

Líbyjský premiér Ahmad Majtík v reakcii na piatkové boje v Benghází nariadil regulárnym armádnym jednotkám, aby dostali pod kontrolu všetky ozbrojené skupiny v tomto nepokojnom meste. 
      

Boje v Benghází dnes síce utíchli, ale hovorca Haftárovej samozvanej armády zdôraznil, že jej príslušníci budú pokračovať v boji, až pokým Líbyu úplne nezbavia islamských militantov. 
      

Od pádu režimu Muammara Kaddáfího neexistuje v Líbyi funkčná armáda ani polícia. Slabá dočasná vláda je preto nútená tolerovať početné bývalé povstalecké milície, ktoré odmietajú zložiť zbrane, nezriedka vzdorujú jej autorite a vytvárajú si vlastné regionálne dŕžavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona