Boje sa podľa OSN rozšírili do polovice štátov

NETKY.SK • 25 December 2013, 09:30 • 2 min
 Boje sa podľa OSN rozšírili do polovice štátov

JUBA - Šéf OSN v utorok varoval obe strany konfliktu, že v prípade páchania zločinov proti ľudskosti budú vyvodené dôsledky voči "zodpovedným na najvyššej úrovni".

slovakia

left justify in out

Boje medzi znepriatelenými frakciami v Južnom Sudáne sa v uplynulých dňoch rozšírili do polovice z 10 tamojších štátov, odkiaľ začali prichádzať prvé správy o vojnových zločinoch. V utorok o tom informovali predstavitelia OSN, ktorej základne v krajine už poskytli útočisko najmenej 45 tisícom civilistov. Celkový počet Juhosudáncov, ktorí po vypuknutí konfliktu opustili svoje obydlia, Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) odhaduje na minimálne 81-tisíc. Oficiálna bilancia naďalej uvádza 500 obetí na životoch, podľa humanitárnych pracovníkov je však v skutočnosti oveľa vyšší a napĺňajú sa tiež obavy z vyvražďovania, o čom svedčí nález prvého masového hrobu v meste Bentiu obsadenom povstalcami.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v utorok varoval obe strany konfliktu, že v prípade páchania zločinov proti ľudskosti budú vyvodené dôsledky voči "zodpovedným na najvyššej úrovni". Bezpečnostnej rade OSN zároveň odporučil posilniť sedemtisícovú mierovú misiu v Južnom Sudáne o ďalších 5 500 vojakov. 

Juhosudánsky prezident Salva Kiir v pondelok z rozpútania násilia opätovne obvinil odvolaného viceprezidenta Rieka Machara, ktorý je známy ako jeho úhlavný protivník. Machar však popiera, že by sa pokúsil o vojenský prevrat, ako tvrdí prezident, ktorý podľa neho potreboval zámienku pre politické čistky. Okrem politického má konflikt aj etnický rozmer, keďže proti sebe stoja zástupcovia dvoch národnostných skupín - Dinkov a Nuerov. Kiir obviňuje Machara z mobilizácie nuerských bojovníkov známych z éry občianskej vojny v rokoch 1983-2005 svojou krutosťou voči ostatným Bezpečnostná rada OSN minulý týždeň vyjadrila "vážne znepokojenie" nad situáciou v krajine a vyzvala na okamžité zastavenie násilia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies