Boje o Ramádí si vyžiadali najmenej 500 obetí na životoch

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 10:24 • 2 min
Boje o Ramádí si vyžiadali najmenej 500 obetí na životoch

BAGDAD - Boje o iracké mesto Ramádí si v uplynulých dňoch vyžiadali životy najmenej 500 civilistov a vojakov irackej armády, informoval dnes hovorca guvernéra irackej provincie Anbár.

slovakia

left justify in out

Ďalších asi 8000 ľudí z mesta pred bojmi ušlo, odhadoval hovorca podľa agentúry AP. Hovorca súčasne pripomenul "obrovský exodus" obyvateľov mesta v apríli, keď OSN informovala, že mesto Ramádí a okolité dediny v čase, keď násilnosti vrcholili, opustilo vyše 114.000 ľudí.

 

Miestni úradníci informovali o masovom zabíjaní irackých vojakov a civilistov príslušníkmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorí sa mesta Ramádí zmocnili uplynulú nedeľu.

 

Kým hovorca provincie pre agentúru AP uviedol, že "Ramádí padlo" do rúk IS, americký Pentagón je vo svojich vyjadreniach opatrnejší. Jeho hovorkyňa Maureen Schumannová uviedla, že situácia sa stále mení. Dodala, že USA pozorne sledujú vývoj v tejto oblasti. Upozornila, že na definitívne závery o situácii na mieste je ešte priskoro.

Ak sa správy o dobytí Ramádí potvrdia, bude to najväčšia porážka irackých vládnych síl od začiatku náletov Spojenými štátmi vedenej koalície, ktorej terčom sú pozície islamistov nielen v Iraku, ale aj v susednej Sýrii. Dobytím Ramádí totiž islamisti získajú kontrolu nad takmer celým územím provincie Anbár, ktorá susedí so Sýriou, Jordánskom a Saudskou Arábiou, ako aj voľnú cestu k hlavnému mestu Bagdad.

 

Minister zahraničných vecí USA John Kerry dnes počas návštevy Južnej Kórey vyhlásil, že obsadenie Ramádí islamistami "nebude mať vplyv na celkový priebeh boja" s islamistami. Mesto Ramádí označil za "príliš ľahký cieľ", pretože iracká armáda a polícia majú v provincii Anbár slabé pozície. Aj preto tam bude boj s IS "dlhý a ťažký", zdôraznil. Podľa jeho názoru islamisti nemali v pláne obsadiť práve Ramádí a vyslovil presvedčenie, že irackým silám s podporou koalície vedenej USA sa ho podarí získať späť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona