VIDEO Boje o Mósul pokračujú: Militanti z IS vyhodili do povetria slávnu mešitu an-Núri

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 7:30 • 2 min
VIDEO Boje o Mósul pokračujú: Militanti z IS vyhodili do povetria slávnu mešitu an-Núri

BAGDAD - Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) vyhodili v stredu do povetria slávnu mešitu an-Núri a jej šikmý minaret v centre severoirackého mesta Mósul. S odvolaním sa na vyhlásenie irackej armády o tom informovali svetové agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

Ide pritom o mešitu, ktorá bola významným symbolom IS, keďže práve tu vyhlásil v roku 2014 vodca týchto džihádistov abú Bakr al-Bagdádí samozvaný kalifát.

 

Islamský štát prostredníctvom svojej spriaznenej agentúry Amák zo zničenia mešity vzápätí obvinil medzinárodnú vojenskú koalíciu proti IS vedenú Spojenými štátmi.

 

Jej hovorca John Dorrian to však podľa agentúry Reuters okamžite poprel, pričom uviedol, že koalícia nijaký nálet na túto oblasť nevykonala. "Vyhodenie minaretu al-Chadba a mešity an-Núri do povetria sa rovná oficiálnemu uznaniu porážky," uviedol na svojej oficiálnej webstránke iracký premiér Hajdár Abádí, ktorého citovala agentúra Reuters.

 

 

Naklonený, 45-metrov vysoký minaret al-Chadba Iračania prezývali aj "hrbáč". Od júna 2014 z neho visela čierna vlajka IS. Tlačová kancelária irackej armády zverejnila v stredu leteckú fotografiu, na ktorej je zachytený veľmi zničený minaret s mešitou. Na sociálnych sieťach sa zase objavilo video zachytávajúce vertikálny pád minaretu a ženu nariekajúcu v pozadí.

 

K zničeniu mešity došlo podľa vyhlásenia irackej armády práve v čase, keď od nej boli iracké jednotky, ktoré postupne vytláčajú islamistov z mósulského Starého mesta, vzdialené už len približne 50 metrov. Iracká armáda ešte v utorok uviedla, že sa jej podarilo obkľúčiť mósulské Staré mesto, poslednú štvrť pod kontrolou IS. Hovorca irackej armády generál Jahjá Rasúl následne v stredu vyhlásil, že vládne sily postupujú a postupne vytláčajú islamistov z mósulského Starého mesta.

 

 

Bitka o Mósul, de facto hlavné mesto IS v Iraku, prebieha medzi irackými jednotkami a džihádistami už od vlaňajšieho októbra a momentálne sa stáva čoraz krvavejšou. Predpokladá sa, že v mósulskom Starom meste sa nachádza zhruba 150.000 civilistov, ktorých militanti používajú ako ľudské štíty, uviedla nedávno OSN s tým, že ich podmienky sú "zúfalé", najmä čo sa týka potravín a pitnej vody.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona