Boje o jemenský Aden intenzívnejú, povstalci sú už v centre mesta

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 12:01 • 2 min
Boje o jemenský Aden intenzívnejú, povstalci sú už v centre mesta

ADEN - Šiitskí povstalci Húsíovci a ich spojenci sa prebojovali už do centra Adenu, južného jemenského mesta, ktoré je poslednou významnou základňou síl lojálnych prezidentovi Abdovi Rabbuovi Mansúrovi Hádímu. Informovali o tom viacerí miestni obyvatelia.

slovakia

left justify in out

Podľa ich údajov sú povstalcov stovky, pričom ich podporujú tanky a obrnené vozidlá. Ide o prvý prípad, keď pozemné boje zasiahli tak hlboko do mesta. Stalo sa tak napriek týždeň trvajúcim náletom koalície vedenej Saudskou Arábiou, ktoré sú zamerané na zastavenie postupu Húsíovcov.
Už minulý týždeň sa povstalci priblížili k Adenu natoľko, že prezident Hádí utiekol do Saudskej Arábie. To viedlo k spusteniu arabských náletov, v rámci ktorých však medzičasom zbombardovali už aj mliekarenský podnik či utečenecký tábor. Hovorca koalície generál Ahmed Asir pre BBC povedal, že útočiť na povstalcov je "veľmi ťažká úloha". Podľa jeho slov však využívajú všetky dostupné informácie tajných služieb, aby nezasiahli nesprávne ciele. Pokiaľ by šiitskí povstalci Aden získali, mali by pod kontrolou už všetky najdôležitejšie oblasti krajiny.


Saudská Arábia začala uskutočňovať nálety proti šiitským povstalcom v noci zo stredy na štvrtok minulého týždňa a postupne sa k nej pridali aj ďalšie arabské krajiny. Útoky majú zastaviť postup Húsíovcov, ktorí sa snažia rozšíriť územie pod svojou kontrolou a ovládajú už aj hlavné mesto Saná.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies