Boje o iracký Mósul vyhnali zatiaľ z mesta približne 22-tisíc ľudí

NETKY.SK • 4 November 2016, 09:00 • 2 min
Boje o iracký Mósul vyhnali zatiaľ z mesta približne 22-tisíc ľudí

WASHINGTON - Biely dom dnes vyhlásil, že je oboznámený s nahrávkou zverejnenou vodcom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakrom Baghdádím, na ktorej vyzýva svojich nasledovníkov, aby naďalej bojovali o iracké mesto Mósul. Podľa úradu prezidenta USA však žiadna propaganda nemôže zmeniť skutočnosť, že militanti neustále, týždeň čo týždeň, strácajú územia. Informácie priniesla agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hovorca Bieleho domu Eric Schultz povedal, že koalícia proti IS vedená Spojenými štátmi "zaženie týchto teroristov na cestu trvalej porážky".

 

Schultz dostal od novinára vo Washingtone konkrétnu otázku o nahrávke vodcu IS Baghdádího, na ktorej vyzýva nasledovníkov, aby poslúchali príkazy a zároveň boli stále nezlomní a vytrvalí. V odpovedi pripomenul, že vodca IS pred dvoma rokmi z Veľkej mešity v Mósule vyhlásil samozvaný kalifát, ale "dnes sa skrýva, lebo nemôže na verejnosti ukázať tvár".

 

OSN dnes informovala, že boje irackých vojakov o Mósul obsadený Islamským štátom donútili už približne 22.000 ľudí vysťahovať sa z mesta. Hovorca OSN Stéphane Dujarric uviedol, že približne polovica vysídlených ľudí sa ubytovala v utečeneckých táboroch a zvyšok prichýlili ústretové obce či spoločenstvá ľudí.

 

Dujarric oznámil, že OSN a jej humanitárni partneri zatiaľ rozdelili potraviny, vodu a lieky pre vyše 25.000 vysídlených ľudí a bezbranných obyvateľov v mestách znovudobytých od IS.

 

Detský fond OSN (UNICEF) uviedol vo vyhlásení, že medzi vysťahovanými ľuďmi sa nachádza okolo 9700 detí, ktoré naliehavo potrebujú pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies