Boje o Aleppo sa zastavia na tri hodiny denne s cieľom dopraviť tam pomoc

NETKY.SK • 11 August 2016, 07:17 • 2 min
Boje o Aleppo sa zastavia na tri hodiny denne s cieľom dopraviť tam pomoc

MOSKVA/NEW YORK - Ruská armáda dnes oznámila, že pri bojoch o sýrske mesto Aleppo budú každý deň na tri hodiny zastavené všetky vojenské operácie, aby mohli humanitárne konvoje dopraviť obyvateľom pomoc.

slovakia

left justify in out

Zastavenie všetkých bojov, ako aj delostreleckých a leteckých útokov by malo platiť od štvrtka v čase od 10.00 do 13.00 h miestneho času (9.00-12.00 h SELČ), povedal novinárom v Moskve predstaviteľ ruského generálneho štábu generálporučík Sergej Rudskoj.

 

Rusko podľa jeho slov, citovaných agentúrami DPA a AP, podporuje návrh OSN na to, aby mala dodávky pomoci do mesta na severozápade Sýrie na starosť svetová organizácia. Ruská armáda vedie rozhovory o tejto záležitosti s expertmi OSN a armádou USA.

 

Rudskoj dodal, že v oblasti Aleppa v posledných dňoch eliminovali približne 1000 militantov, avšak situácia je tam naďalej "komplikovaná". Juhozápadne od mesta sa podľa neho zhromaždilo asi 7000 militantov s delami, tankami a inými obrnenými vozidlami.

 

Koordinátor humanitárnej pomoci OSN Stephen O'Brien v reakcii uviedol, že Ruskom oznámené opatrenie nebude stačiť na dopravenie postačujúcej pomoci do Aleppa. "Čo možno dosiahnuť za tie tri hodiny?" citovala ho DPA. O'Brien dodal, že na to, aby mohla byť pomoc naložená na nákladné vozidlá a dovezená do mesta, by boli potrebné zastavenia bojov na najmenej 48 hodín.

 

V Aleppe, ktoré bolo pred vypuknutím vojny najväčším mestom v Sýrii, uviazlo podľa odhadov 250.000 až 300.000 civilistov a niekoľko tisíc ozbrojených odporcov režimu prezidenta Bašára Asada po tom, ako sýrska armáda mesto s pomocou ruských síl obkľúčila. OSN varovala, že zásoby potravín v tejto opozičnej enkláve vo východnej časti Aleppa sa zrejme minú do polovice augusta. Charitatívne organizácie sa v tejto súvislosti obávajú "humanitárnej katastrofy".

 

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré monitoruje konflikt v krajine, informovalo, že sýrskym povstalcom sa dnes podarilo dopraviť potraviny do obliehanej časti Aleppa po prvý raz, odkedy vládne sily v júli ovládli aj ich poslednú zásobovaciu trasu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona