Boje na východe Ukrajiny pokračujú aj napriek mierovým rokovaniam: Hlásia desiatky mŕtvych

NETKY.SK • 11 Február 2015, 11:24 • 2 min
Boje na východe Ukrajiny pokračujú aj napriek mierovým rokovaniam: Hlásia desiatky mŕtvych

DONECK - Boje medzi vládnymi a separatistickými silami na východe Ukrajiny v stredu pokračovali v nezmenenej sile i napriek ohláseným mierovým rokovaniam v bieloruskom Minsku, kde by sa mali okrem zástupcov takzvanej kontaktnej skupiny počas dňa stretnúť aj vrchní predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zverejnil na svojich internetových stránkach vyhlásenie, podľa ktorého v stredu ráno neohlásene navštívil mesto Kramatorsk v Doneckej oblasti ležiace približne 50 kilometrov od frontovej línie, odkiaľ po utorňajšom raketovom útoku hlásia 16 mŕtvych a 48 zranených.

 

 

 

 

Hovorca ukrajinskej armády Vladyslav Selezňov medzitým informoval o ďalších 19 mŕtvych a 78 zranených vojakoch v dôsledku stretov s povstalcami pri meste Debaľceve. V Donecku ako jednom z hlavných ohnísk separatistického povstania v stredu strela zasiahla autobusovú stanicu, pričom zahynuli najmenej dvaja ľudia. Podľa vyhlásenia predstaviteľov mesta zaznamenali počas uplynulej noci tri obete na životoch.

 

 

"Požadujeme bezpodmienečný mier. Požadujeme prímerie, stiahnutie všetkých zahraničných vojakov a uzavretie hranice (s Ruskom)," povedal Porošenko. "V rámci krajiny nájdeme kompromis," dodal krátko pred plánovaným odletom do Minsku, kde sa má stretnúť ruským prezidentom Vladimirom Putinom, francúzskym náprotivkom Françoisom Hollandom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Francúzsko a Nemecko v úlohe sprostredkovateľov už vyzvali znepriatelené strany, aby sa zdržali konania, ktoré by mohlo viesť k stroskotaniu summitu. Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius v stredu konštatoval, že v mierových rokovaniach "zostáva dosť veľa problémov", účasť Hollanda však označil za "veľmi pravdepodobnú". Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí medzitým oznámilo pokračovanie zasadnutia takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorú tvoria vyslanci Kyjeva, separatistov, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. 

 

Podľa vyjadrenia nemenovaného diplomata pre ruskú agentúru RIA sa medzinárodné rokovania o ukrajinskej kríze sústreďujú na stiahnutie ťažkých zbraní z frontovej línie, vytvorenie demilitarizovanej zóny a nadviazanie dialógu medzi ukrajinskou vládou a povstalcami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies