Boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami vzplanuli

NETKY.SK • 14 Február 2015, 16:22 • 2 min
Boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami vzplanuli

MOSKVA - Boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východe republiky dnes opäť prudko vzplanuli. Vládne sily hlásia 14 mŕtvych za uplynulých 24 hodín, zatiaľ čo separatisti potvrdili štyri obete z radov civilného obyvateľstva, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Eskalácia napätia prišla iba niekoľko hodín predtým, ako má úderom polnoci miestneho času začať platiť prímerie dohodnuté v noci z 11. na 12. februára zástupcami Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska na rokovaniach v bieloruskom Minsku. Najťažšie boje hlásili v mestách Mariupol a Debaľceve.
      

"Vzbúrenci sa ešte pred polnocou snažia naplniť takticky dôležité plány na rozšírenie územia pod ich kontrolou, a to najmä smerom na Debaľceve," uviedol hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko, ktorého citovala agentúra Reuters. Mesto je strategickým dopravným uzlom severovýchodne od Donecka.
      

Separatisti držia v debaľcevskom obkľúčení 7000 až 10.000 vládnych vojakov. Cez kontrolné stanovište prešiel dnes smerom na Debaľceve konvoj nových vojenských vozidiel, bolo vidno i tanky a obrnené vozidlá. Jeden z povstalcov pre Reuters povedal, že bojovníkom pomáhajú "hostia z Ruska".
      

Ukrajinský prezident Petro Porošenko medzitým zdôraznil, že akékoľvek porušenie prímeria by mohlo viesť k zavedeniu stanného práva v krajine. "Ak nenastane mier, budeme musieť pristúpiť k takémuto ťažkému, ale nevyhnutnému rozhodnutiu," uviedol podľa agentúry Interfax ukrajinský líder.
      

Opatrenie by však musel schváliť parlament v Kyjeve. Kritici upozorňujú, že by to viedlo k ďalšiemu vyostreniu násilia na východe štátu a podkopalo naplnenie mierových snáh. Predpokladá sa, že Bezpečnostná rada OSN zvolá v nedeľu mimoriadne zasadanie ohľadom vývoja ukrajinskej krízy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies