Boje medzi Talibanom a USA sa tak skoro nezrušia

NETKY.SK • 10 September 2019, 10:45 • 2 min
Boje medzi Talibanom a USA sa tak skoro nezrušia

KÁBUL - V dnešných hodinách sa situácia okolo bojov v Afganistane vyostrila. Miestne radikálne hnutie Taliban vyhlásilo, že aj naďalej bude bojovať proti americkým jednotkám, ktoré podľa ich slov "okupujú" Afganistan.

slovakia

left justify in out

Bola to reakcia na Donalda Trumpa, ktorý podotkol, že rokovania USA a Talibanu už považuje za "mŕtve", navyše podľa jeho slov americké sily ešte zvýšili úsilie v bojoch proti tomuto radikálnemu nepriateľovi.  

 

img

 

"Mali sme dve možnosti, ako ukončiť okupáciu v Afganistane - jednou bol džihád a boj, druhou rozhovory a vyjednávania," povedal talibanský hovorca Zabíhulláh Mudžáhid. "Ak chce Trump zastaviť rozhovory, pôjdeme tou prvou cestou a (Američania) to čoskoro oľutujú," upozornil.

 

img

 

Trump ešte v sobotu oznámil zrušenie ďalších stretnutí v reakcii na prihlásenie sa Talibanu k bombovému útoku v Kábule z 5. septembra, pri ktorom zahynulo 12 ľudí vrátane amerického vojaka. Podľa aktuálneho príspevku amerického prezidenta na Twitteri americké sily v Afganistane "zasiahli nepriateľa za posledné štyri dni tvrdšie než kedykoľvek za posledných desať rokov".

 

 

Tajné rozhovory medzi USA a Talibanom prebiehali s prestávkami od júla 2018. Doteraz najpozitívnejší návrh z nich návrh počítal s odchodom približne 5400 amerických vojakov výmenou za záruky, že sa Afganistan nestane útočiskom pre extrémistické skupiny, ktoré budú odtiaľ pripravovať teroristické útoky.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies