Boje medzi povstalcami a armádou si vyžiadali najmenej 103 mŕtvych

NETKY.SK • 31 December 2013, 18:52 • 2 min
Boje medzi povstalcami a armádou si vyžiadali najmenej 103 mŕtvych

DAKAR - ajmenej 103 ľudí prišlo o život pri pondelňajšom násilnom útoku vzbúrencov na budovu štátnej televízie v hlavnom meste Konžskej demokratickej republiky (KDR) Kinshase.

slovakia

left justify in out

Medzi obeťami je 95 útočníkov a osem členov armády, oznámila dnes tamojšia vláda, ktorú citovala tlačová agentúra AP. Úradom sa medzitým podarilo opätovne nastoliť poriadok v televízii, ako aj na letisku N'djili. Vláda ďalej uviedla, že útočníkmi boli stúpenci kresťanského kazateľa Josepha Mukungubilu, neúspešného kandidáta v prezidentských voľbách z roku 2006, ktorý chce ukončiť vládnutie prezidenta Josepha Kabilu.
Mukungubila patrí medzi hlavných kritikov mierovej dohody, ktorú tento mesiac vláda uzavrela s povstaleckou skupinou M23, pôsobiacou na východe krajiny a vedenou lídrami kmeňa Tutsiov. Podľa neho je mierová dohoda výsledkom nátlaku susednej Rwandy, kde sú Tutsiovia druhou najpočetnejšou etnickou skupinou. Vládne sily po Mukungubilovi pátrajú. Povstalci po obsadení budovy televízie prečítali na kamery politické vyhlásenie namierené proti vláde Kabilu, ktorý v krajine prevzal moc v roku 2001, hneď po atentáte na svojho otca Laurenta.
Polícia zatarasila prístup do okolia budovy, kde ozbrojenci zajali viacerých ľudí ako rukojemníkov, vrátane novinárov. Podľa očitých svedkov došlo k streľbe aj v areáli vojenského tábora plukovníka Tshatshiho, ktorý je sídlom armády.
V KDR, ktorá sa desaťročia zmieta v nepokojoch prameniacich najmä z boja o vplyv nad ohromným nerastným bohatstvom krajiny, pôsobí 21.000 vojakov mierovej misie OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies