BoJ znížila úrokové sadzby a rozhodla sa tlačiť ďalšie peniaze

NETKY.SK • 5 Október 2010, 11:09 • 2 min
BoJ znížila úrokové sadzby a rozhodla sa tlačiť ďalšie peniaze

BoJ znížila úrokové sadzby a rozhodla sa tlačiť ďalšie peniaze

slovakia

left justify in out

img

Japonská centrálna banka (Bank of Japan, BoJ) prekvapivo znížila svoj kľúčový úrok na nulu a rozhodla sa, že spustí ďalšie kolo nákupu aktív. Banka prisľúbila, že sadzby zostanú prakticky na nule, kým sa nestabilizujú ceny. Neočakávané rozhodnutie BoJ ukazuje veľkosť jej obáv, že silný jen a spomaľujúci sa rast podkopú krehké zotavovanie ekonomiky.
      Podľa dnešného rozhodnutia BoJ sa kľúčový úrok bude pohybovať v pásme 0 % až 0,1 %. Banka držala kľúčovú sadzbu na úrovni 0,1 % od konca roka 2008. Pre zníženie úrokových sadzieb hlasovali všetci členovia menového výboru.
      BoJ sa okrem toho rozhodla, že vytvorí fond v hodnote 5 biliónov JPY (43,82 miliardy eur). Za tieto prostriedky nakúpi aktíva - od vládnych dlhopisov a pokladničných poukážok až po komerčné papiere a firemné dlhopisy. Navyše, ďalšie takéto aktíva v celkovej hodnote 30 biliónov JPY bude akceptovať ako záruku v rámci špeciálneho úverového programu.
      Pre spustenie ďalšieho kola kvantitatívneho uvoľňovania tiež hlasovali všetci členovia menového výboru, ale Mijako Suda sa postavil proti tomu, aby banka mohla z novovytvorených peňazí kupovať vládne dlhopisy.
      Rozhodnutie BoJ, predstavujúce "komplexné uvoľnenie menovej politiky", prekvapilo trhy, ktoré vo všeobecnosti očakávali len rozšírenie úverových programov pre banky. Nasleduje po tom, ako banka minulý týždeň zhoršila vyhliadky domácej ekonomiky. O ďalšom kole kvantitatívneho uvoľňovania uvažujú aj centrálne banky v USA a v Británii. Obávajú sa totiž, že ich ekonomiky sa nedokážu bez ďalšej stimulácie dostať z najhlbšej recesie v povojnovej histórii.
      "Japonská ekonomika je krehká, čo ospravedlňuje drastické opatrenia centrálnej banky na uvoľnenie menovej politiky," uviedol hlavný ekonóm HSBC Securities Seidži Širaiši. "Tieto kroky sú agresívnejšie, než trhy očakávali. Rozhodnutie BoJ je prekvapivé a vďaka jasnému signálu bude mať vplyv na vývoj kurzov mien," uviedla analytička Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Naomi Hasegawa.
      Jen po rozhodnutí BoJ oslabil voči doláru, zvýšil ceny japonských vládnych dlhopisov a pomohol k pozitívnemu obratu na tokijskej burze.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona