Boj štátov V4 za kvalitu potravín je úspešný

NETKY.SK • 1 December 2017, 12:48 • 2 min
Boj štátov V4 za kvalitu potravín je úspešný

BUDAPEŠŤ - Boj štátov Vyšehradskej štvorky (V4) za kvalitu potravín je úspešný, konštatovali podľa slov predsedu Národnej rady SR Andreja Danka v piatok v Budapešti predsedovia parlamentov Česka, Maďarska Poľska a Slovenska.

slovakia

left justify in out

"Pre mňa bolo veľmi dôležité, že sme s uspokojením konštatovali, že spoločný boj štátov V4 za kvalitu potravín už má prvé výsledky. Ja som veľmi hrdý na to, že práve moja ministerka pôdohospodárstva dostala túto tému na vládnu úroveň, a slovenská vláda to dostala do témy V4, a dnes už vieme, že niektorí producenti prichádzajú už s rovnakou kvalitou potravín na západné aj východné trhy, čo považujem za veľmi dôležitý úspech," povedal Danko slovenským novinárom.

 

Predsedovia zákonodarných zborov podľa neho hovorili o prínosoch spolupráce V4. Slovenský politik vyjadril v mene Slovenska poďakovanie kolegom z V4 za podporu v súťaži o získanie sídla Európskej liekovej agentúry. "Ukázalo sa, že práve spolupráca v oblasti V4 je veľmi dôležitá," zdôraznil.

 

Témou budapeštianskej schôdzky bola ďalej otázka prístupu k rozširovaniu EÚ vo vzťahu k štátom Balkánu, zintenzívnenie spolupráce vo vzťahu k Európskemu parlamentu. "Je veľmi dôležité, aby národné parlamenty vyvíjali iniciatívu. Súčasne sme v očakávaní nadchádzajúcich volieb do EP, to znamená, že musíme urobiť všetko pre to, aby sme mali lepšie účasti v týchto eurovoľbách," dodal predseda NR SR.

 

"Súčasne som kolegov informoval o novej legislatívnej iniciatíve v oblasti sociálnych práv. Ja hovorím stále, že je veľmi dôležitá spolupráca štátov V4 najmä z hľadiska ochrany práv našich robotníkov a pracujúcich. Viete dobre, že Slovensko bude jeden z prvých štátov, ktorý bude mať systemizované odmeny pracujúcich v podobe 13. a 14. platu. S uznaním kolegovia konštatovali, že budeme prvým štátom v rámci EÚ, ktorý bude mať úplné oslobodenie pri niektorých odmenách od odvodov a dane z príjmov, to znamená, že to posilnenie toho sociálneho rozmeru, preberanie západných prvkov v oblasti sociálneho zabezpečenia je tou ďalšou cestou, ktorou musíme ísť my štáty V4," podotkol Danko.

 

Poznamenal tiež, že základnou témou z hľadiska národných parlamentov je to, ako bojovať zo stranami, ktoré sa nesystémovo dostávajú do parlamentných ľavíc, a sú nesystémovými z hľadiska fungovania, ale aj zodpovednosti.

 

Predsedovia parlamentov hovorili aj o tom, kde je hranica slobody diskusie v internetovom a facebookovom priestore, kde je otázka zodpovednosti, informoval druhý najvyšší ústavný činiteľ SR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies