Boj s plameňmi na Malorke pokračuje, pravdepodobného vinníka zadržali

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 13:29 • 2 min
Boj s plameňmi na Malorke pokračuje, pravdepodobného vinníka zadržali

PALMA DE MALLORCA - Muža, ktorý pravdepodobne zavinil ničivý lesný požiar na španielskom ostrove Malorka, ešte v pondelok zadržali.

slovakia

left justify in out

Ide o 44-ročného podozrivého, ktorý po grilovačke v Andratxe na západe ostrova nevenoval dostatočnú pozornosť likvidácii tlejúceho ohniska. Noviny Ultima hora citujú jeho slová, podľa ktorých je zo všetkého zničený a je mu to veľmi ľúto. Počet evakuovaných od piatka, keď požiar vypukol, sa už v pondelok vyšplhal na viac ako 800, pričom medzi nimi boli aj desiatky turistov.

Na boji s plameňmi, ktorý stále pokračuje, sa dnes podieľa okolo 800 osôb, medzi nimi hasiči, príslušníci útvarov Civilnej ochrany i špecializovanej armádnej jednotky UME. Zo vzduchu im pomáhajú posádky 28 hasiacich lietadiel a vrtuľníkov. Rozšíreniu plameňov pomohol silný vietor, ktorý však na druhej strane značne skomplikoval hasiace práce.

Na Malorke zaznamenali podobne ničivý požiar naposledy v roku 1992, keď sa na východe ostrova stalo obeťou plameňov 1960 hektárov zalesneného územia.

Predbežná bilancia tohtoročného požiaru hovorí o zničení viac ako 2000 hektárov borovicových a dubových lesov. Podľa Luisa Berbielu, experta regionálneho ministerstva životného prostredia pre lesníctvo, potrvá asi 80 rokov, kým sa podarí v plnej miere odstrániť jeho dopady na ekosystémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona