Boj s lesným požiarom pri Betliari pokračuje štvrtý deň

NETKY.SK • 9 August 2013, 16:46 • 2 min
Boj s lesným požiarom pri Betliari pokračuje štvrtý deň

BETLIAR - Hasiči dnes už štvrtý deň bojujú s rozsiahlym lesným požiarom pri obci Betliar (okr. Rožňava). Na likvidácii ohňa sa podieľajú desiatky hasičov, ktorí opäť zasahovali po celú noc.

slovakia

left justify in out

"Situácia sa od rána nezmenila, celé to požiarovisko je lokalizované, po obvode hasiči postupne dohášajú ohniská, ktoré striedavo vznikajú a zanikajú. Postupne likvidujú hlavne požiar toho koreňového systému, cez ktorý sa to aj pod povrchom šíri," uviedol o 15.00 h pre TASR hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Ladislav Fatura.

Hasiči v horúčavách vykopávajú korene

Práca hasičov v úmorných horúčavách spočíva vo vykopávaní koreňov kmeňov a trsov tráv a následnom dohášaní. Situácii by veľmi pomohol výdatný dážď. Na mieste zasahuje približne 50 príslušníkov HaZZ z rôznych miest i krajov, pomáhajú aj dobrovoľní hasiči. Požiarom zasiahnutá plocha je zhruba 27,5 hektára.

Oheň sa rozhorel v utorok (6.8.) pred 14.00 h v oblasti lokality Stádielko vo Volovských vrchoch. Lesné územie patrí pod správu štátneho podniku Lesy SR. Ide o oblasť roky zasiahnutú kalamitou kôrovca, kde postupne dochádzalo k výrubu stromov a výsadbe mladých stromčekov. Pri požiari tak horelo najmä kalamitné drevo a mladina. Na likvidáciu požiaru privolali profesionálnych hasičov z Rožňavy, Košíc, Dobšinej, Popradu a ďalších miest, ako aj dobrovoľných hasičov z okolia. Z dôvodu náročnosti terénu bola nasadená letecká technika. Príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa a bude predmetom vyšetrovania.

V súvislosti s požiarom začal policajný vyšetrovateľ v Rožňave trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia. "Tohto skutku sa dopustil doposiaľ nezistený páchateľ tým, že v utorok (6.8.) okolo 12.30 h v uvedenej lokalite spôsobil, čo aj z nedbanlivosti, rozsiahly požiar v lesných porastoch, pričom vplyvom pretrvávajúceho suchého počasia došlo v porastoch k rýchlemu šíreniu požiaru," uviedla dnes košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Požiarom došlo podľa polície k úplnému zhoreniu a zničeniu lesných porastov na výmere najmenej 27,63 hektára, pričom na týchto porastoch bola spôsobená škoda vo výške najmenej 76.500 eur.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona