Boj s IS: Konferencia v Paríži sľúbila Iraku primeranú vojenskú pomoc

NETKY.SK • 15 September 2014, 14:48 • 2 min
Boj s IS: Konferencia v Paríži sľúbila Iraku primeranú vojenskú pomoc

PARÍŽ - Približne 30 krajín a multilaterálnych inštitúcií, ktoré dnes v Paríži rokovali o tom, ako postupovať voči hrozbe Islamského štátu (IS), sa dohodlo, že v boji proti tejto teroristickej džihádistickej organizácii podporia irackú vládu "všetkými potrebnými prostriedkami".

slovakia

left justify in out

V spoločnom vyhlásení sa skupina väčšinou západných a arabských krajín zhodla na "naliehavej potrebe odstrániť Dáiš z tých regiónov, kde sa v Iraku usadil". Dáiš je arabská skratka pre Islamský štát. 
     

Konferencia zároveň prisľúbila Bagdadu "primeranú" vojenskú pomoc - aj keď o jej konkrétnej podobe sa v komuniké nehovorí, zdôrazňujú svetové tlačové agentúry.
     

K tejto téme sa medzitým vyjadril aj najvyšší iránsky duchovný Ali Chameneí, ktorého dnes prepustili z nemocnice, kde sa podrobil operácii prostaty. 
     

Ako uviedol, dostal od Spojených štátov žiadosť, aby sa zapojil do boja proti extrémistom zo skupiny Islamský štát. Ponuku však odmietol, pretože USA majú podľa jeho "nejasné zámery".
     

Chamení spresnil, že Irán súkromne odmietol americkú žiadosť dávno predtým, než Washington verejne vyjadril nesúhlas s úlohou Teheránu v koalícii proti militantom Islamského štátu.
     

Najvyšší iránsky duchovný tiež povedal, že je pyšný na to, že nie je členom koalície vedenej Spojenými štátmi, a varoval, že koalícia sa bude boriť s rovnakými problémami ako predtým v Iraku, keď do tejto krajiny - a ešte k tomu i do Sýrie - znovu vstúpi bez povolenia.
     

Americkí činitelia oponovali snahe Francúzska pozvať Irán na medzinárodnú konferenciu, ktorá by riešila hrozbu Islamského štátu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies