Boj proti financovaniu terorizmu posilnia USA a arabské krajiny

NETKY.SK • 21 Máj 2017, 16:27 • 2 min
Boj proti financovaniu terorizmu posilnia USA a arabské krajiny

RIJÁD - Spojené štáty a arabské krajiny Perzského zálivu sa dohodli na zriadení centra, ktoré bude monitorovať financovanie teroristických skupín. Dohodu oznámili dnes v čase, keď prezident USA Donald Trump viedol na návšteve saudskoarabského Rijádu s regionálnymi lídrami rozhovory o bezpečnosti i zbrojných kontraktoch.

slovakia

left justify in out

Saudská Arábia je prvou krajinou, do ktorej Trump zavítal od januárového nástupu do funkcie. Počas druhého dňa návštevy vystúpi dnes popoludní pred arabskými a moslimskými predstaviteľmi s prejavom o boji proti extrémizmu a terorizmu.

 

Trump sa dnes zúčastnil na summite lídrov šesťčlennej Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC), kde patrili k témam konflikty v Jemene a Sýrii, ako aj vzťahy so šiitským Iránom, ktorý sunnitskí lídri arabských krajín regiónu vnímajú ako hrozbu.

 

Vrcholná schôdzka sa konala po tom, ako USA a krajiny GCC podpísali memorandum o porozumení o vytvorení centra, ktoré bude sledovať zdroje financovania terorizmu. Podpísaný dokument si pred novinármi vymenili americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson a saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Nájif.

Trump sa predtým stretol na bilaterálnych schôdzkach s viacerými lídrami z regiónu, medzi ktorými boli bahrajnský kráľ Hamad ibn Ísá al-Chalífa a katarský emir Tamím ibn Hamad as-Sání.

 

Šéf Bieleho domu prisľúbil Bahrajnu, v ktorom sídli 5. flotila námorných síl USA, že v jeho vzťahoch s terajšou americkou vládou nedôjde k "žiadnemu napätiu". To vzniklo medzi Manámou a Washingtonom po tom, ako Trumpov predchodca Barack Obama kritizoval zákrok voči proreformným protestom v Bahrajne v roku 2011.

S výhľadom na tvorbu pracovných miest v USA a bezpečnosť v regióne Perzského zálivu Trump pred stretnutím s katarským emirom uviedol, že s ním bude hovoriť o "nákupe množstva krásneho vojenského zariadenia".

"Pretože nikto to nerobí ako Spojené štáty," vyhlásil Trump.

 

Pri rozhovore s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím Trump prijal pozvanie na návštevu severoafrickej krajiny. Americký prezident označil Sísího za "môjho priateľa", pokým egyptský líder nazval Trumpa "jedinečnou osobnosťou, ktorá je schopná urobiť nemožné", na čo Trump reagoval: "Súhlasím."

Trump neskôr v priebehu dňa vystúpi pred účastníkmi Arabsko-islamsko-amerického summitu, na ktorom sa zídu predstavitelia 55 krajín.

 

Očakáva sa aj jeho vystúpenie pri príležitosti slávnostného otvorenia Globálneho centra pre boj proti extrémistickej ideológii so saudskoarabským kráľom Salmánom.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies