Boj proti daňovým únikom priniesol do štátneho rozpočtu takmer 1 % HDP

NETKY.SK • 23 November 2015, 14:14 • 2 min
Boj proti daňovým únikom priniesol do štátneho rozpočtu takmer 1 % HDP

BRATISLAVA - Boj proti daňovým únikom priniesol verejným financiám v roku 2015 oproti roku 2012 dodatočný výnos 0,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Píše to rezort financií v informácii o plnení Národného programu reforiem Slovenskej republiky za rok 2015.

slovakia

left justify in out

Vyššia úspešnosť výberu dane z pridanej hodnoty sa pritom podľa ministerstva financií (MF) pozitívne prejavila aj na výnose dane z príjmov právnických osôb, ktorej efektívna daňová sadzba v roku 2014 rástla. Ministerstvo však zároveň priznáva, že efektívna daňová sadzba dane z pridanej hodnoty sa len vracia na úroveň konca roka 2008. Hoci dno efektívna daňová sadzba, teda aj efektivita výberu dane z pridanej hodnoty, vykázala po kolapse finančnej správy v roku 2012, klesať začala už omnoho skôr. Ešte začiatkom roka 2008 sa totiž daň z pridanej hodnoty podľa úrovne efektívnej daňovej sadzby vyberala efektívnejšie ako v súčasnosti. Kým momentálne je na úrovni zhruba 15 %, začiatkom roka 2008 to bolo približne 16 %.


Rezort financií v informácii o plnení Národného programu reforiem zároveň opisuje opatrenia v daňovej oblasti, ktorými by sa v budúcnosti malo prispieť k zvyšovaniu efektívnosti výberu daní. Spomína okrem iného zavedenie samozdanenia v stavebníctve, úpravy lehôt pri správe dani z pridanej hodnoty, zmeny v zdaňovaní cigár a cigariek pri spotrebnej dani.


Zlepšiť efektívnosť výberu daní má podľa ministerstva aj od budúceho roku rozšírený rozsah automaticky vymieňaných informácií. Na základe novely daňového poriadku bude od mája 2016 finančná správa mesačne zostavovať a zverejňovať zoznam daňových dlžníkov, u ktorých výška nedoplatkov presiahne sumu 170 eur. S účinnosťou od januára 2016 sa zmení aj výpočet pokuty z dorubu po daňovej kontrole a podaní dodatočného daňového priznania. Nový spôsob výpočtu zohľadní dobu omeškania, aby v prípade neskoršie vyrubenej dane bola uložená vyššia sankcia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies