Boj o voľnejšie zavádzanie samozdaňovania v Bruseli pokračuje

NETKY.SK • 15 Január 2016, 16:05 • 2 min
Boj o voľnejšie zavádzanie samozdaňovania v Bruseli pokračuje

BRATISLAVA - Iniciatíva Českej republiky zameraná na rozviazanie rúk členských štátov únie pri zavádzaní systému samozdanenia pri dani z pridanej hodnoty v Bruseli pokračuje.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to po piatkovom zasadnutí rady ministrov financií krajín Európskej únie minister Peter Kažimír. "Dnes som opäť veľmi hlasno podporil Andreja Babiša (ministra financií ČR, pozn. red.). Podporujeme iniciatívu Českej republiky ohľadom väčšej flexibility používania systému samozdaňovania,“ vyhlásil Kažimír.


Aktuálnou je u nás najmä otázka zavedenia samozdanenia v prípade obchodu s mäsom, kde finančná správa podľa predchádzajúcich vyjadrení Kažimíra už evidovala podvody za desiatky miliónov eur. Svojvoľne však kvôli harmonizovanej daňovej politike zaviesť samozdanenie na elimináciu týchto podvodov pri tejto komodite nemôžeme. "Pri terajšej procedúre sa spolu obrátime na orgány komisie, aby nám povolili použiť takýto nástroj dočasne na území Českej a Slovenskej republiky,“ tvrdí minister.


Cieľom českého ministra Babiša je však dosiahnuť, aby sa členské krajiny mohli o týchto opatreniach rozhodovať flexibilne, rýchlo a podľa komodít, kde sa momentálne identifikujú významné podvody na dani z pridanej hodnoty. Podľa Kažimíra okrem nás a Českej republiky žiada väčšiu autonómiu pri rozhodovaní v tejto oblasti aj väčšina ďalších krajín, ktoré mali vyjadriť českej iniciatíve podporu. Konkrétne opatrenia však zatiaľ zo strany komisie neprišli, zmeniť by sa to mohlo už čoskoro. "Zatiaľ nám musí stačiť to, že komisia berie túto výzvu vážne a myslím si, že už budúci mesiac príde s konkrétnymi návrhmi, ako túto tému riešiť,“ uzavrel Kažimír.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona