Boj o Stanleyho pohár bez favorita, Kings o prvý, Devils o štvrtý

NETKY.SK • 29 Máj 2012, 11:31 • 2 min
Boj o Stanleyho pohár bez favorita, Kings o prvý, Devils o štvrtý

Boj o Stanleyho pohár bez favorita, Kings o prvý, Devils o štvrtý - Hokej Zámorská NHL bude mať v sezóne 2011/12 nečakaného víťaza. Stanleyho pohár skončí v rukách hokejistov Los Angeles Kings alebo New Jersey Devils, teda jedného z tímov, s ktorými pred

slovakia

left justify in out

img

Zámorská NHL bude mať v sezóne 2011/12 nečakaného víťaza. Stanleyho pohár skončí v rukách hokejistov Los Angeles Kings alebo New Jersey Devils, teda jedného z tímov, s ktorými pred takmer dvoma mesiacmi pri štarte play off počítal len málokto. Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov nebude mať slovenský hokej vo finále zastúpenie, vlani sa z prvenstva tešil kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára.
      "Diabli" z New Jersey sú síce známou firmou v bojoch o trofej, ale tento rok vstúpili do vyraďovacej časti až ako šiesty tím Východnej konferencie. A vo vetve, v ktorej okrem nich figurovali úradujúci šampión Boston, najvyššie nasadený New York Rangers a rozbehnuté mužstvá Pittsburghu Penguins a Philadelphie Flyers. Zverenci trénera Petera DeBoera postúpili v prvom kole cez Floridu Panthers so slovenským útočníkom Tomášom Kopeckým, keď v rozhodujúcom siedmom zápase zvíťazili až v druhom predĺžení. Následne nečakane iba v piatich dueloch vyradili ambicióznu Philadelphiu a v 6-zápasovom konferenčnom finále ich nezastavili ani "jazdci" s útočníkom Mariánom Gáboríkom. New Jersey sa od roku 1995 predstavia vo svojom piatom finále a budú sa uchádzať o celkovo štvrtý primát, ale prvý od roku 2003.
      Ešte nečakanejšiu i spanilejšiu jazdu v doterajších bojoch o Stanleyho pohár majú za sebou "králi" z Los Angeles v západnej vetve profiligy. S nadnesením možno povedať, že mužstvo trénera Darryla Suttera malo byť v play off len do počtu, veď účasť v nej si zabezpečilo až v predposledný deň sezóny a prehrami v posledných dvoch dueloch základnej časti kleslo na ôsmu priečku. Realita však bola iná a na kalifornskom tíme si na úvod vylámali zuby "kosatky" z Vancouvru, keď držiteľ Prezidentskej trofeje pre víťazný tím po základnej časti dokázal uspieť iba v jedinom zápase. Ešte horšie pochodil v konferenčnom semifinále druhý nasadený klub St. Louis Blues, ktorý bez zraneného brankára Jaroslava Haláka podľahol v sérii na nulu. Úlohu papierového favorita nepotvrdil ani tretí tím na západe Phoenix, keď sa "kojoti" rovnako ako Vancouver zmohli len na jedno víťazstvo. Los Angeles v prebiehajúcom play off neprehralo na ľade súpera ani raz a spolu s dvoma duelmi z vlaňajška ťahá šnúru desiatich víťazstiev vonku v rade. V absolútnom vyvrcholení ročníka sa predstaví len po druhý raz, s kapitánom Wayneom Gretzkým vo svojom historicky prvom finále v roku 1993 podľahli Montrealu. Silu "kráľov" si dobre uvedomuje aj tréner New Jersey. "V súťaži zostali posledné dva tímy. Výsledky Kings hovoria za všetko, rovnako ako mená súperov a spôsob, akým ich zdolali. My však máme taktiež na konte skalpy skutočne dobrých tímov, takže na finále sa už veľmi tešíme," citovala DeBoera oficiálna stránka NHL.
      Los Angeles odohralo v tejto sezóne s New Jersey dva zápasy, pričom v oboch októbrových meraniach síl mali navrch Devils, ktorí najskôr zvíťazili 2:1 po samostatných nájazdoch a neskôr 3:0, keď v bránkach oboch tímov dostali príležitosť náhradníci Johan Hedberg, resp. Jonathan Bernier. Práve brankársky post sa v prípade Los Angeles ukázal ako kľúčový. Dvadsaťšesťročný Američan Jonathan Quick dosiaľ v play off inkasoval v priemere 1,54 gólu na zápas pri vyše 94-percentnej úspešnosti zákrokov. Jeho náprotivok, 40-ročný veterán Martin Brodeur sa taktiež môže pochváliť solídnymi číslami (gólový priemer 2,04, úspešnosť zákrokov 92,3%), v porovnaní s Quickom má však predovšetkým ďaleko väčšie skúsenosti a do svojho piateho finále vstúpi ako rekordér vo väčšine hlavných brankárskych kategórií.
      New Jersey sa bude v útoku spoliehať na svojho najproduktívnejšieho hráča Iľju Kovaľčuka, ktorý doteraz nazbieral 18 bodov (7+11). Ruskému krídelníkovi zdarne sekunduje so 14 bodmi Zach Parise a čaká sa aj na prebudenie Patrika Eliáša, ktorý v základnej časti zaznamenal 78 bodov, no v play off sa zatiaľ bodovo trápi (4+2). Kovaľčuk je pred finále optimistom a teší ho najmä výhoda domáceho ľadu. "Postúpili sme až do finále z nejakého dôvodu. Los Angeles bolo dosiaľ skutočne dobré na klziskách súperov, no myslím si, že ešte nečelili tímu ako sme my. Je skvelé, že začneme doma, podľa mňa to bude naša veľká výhoda," vyhlásil.
      Z tímu Los Angeles bude najväčšia gólová ťarcha zodpovednosti ležať na Dustinovi Brownovi a Anžem Kopitarovi. Brown má na konte 16 bodov (7+9), slovinský center o bod menej (6+9). "Králi" môžu počítať aj s výraznou ofenzívnou podporou obrancu Drewa Doughtyho, ktorý zaznamenal už desať bodov (2+10). "Je to šialené. O tomto človek sníva celý život. Teraz, keď je finále predo dvermi, mi akákoľvek zmienka o tom vyčaruje na tvári úsmev. Som šťastný, že si už v takom mladom veku zahrám vo finále. Je to už len o tom, že môžme a chceme vyhrať Stanleyho pohár," citoval Doughtyho denník Los Angeles Times.
      Finálová séria odštartuje v noci na štvrtok 31. mája, prípadný rozhodujúci siedmy zápas série je naplánovaný na noc zo stredy na štvrtok 14. júna.
      Cesta do finále:
      LOS ANGELES (8. nasadený tím v konferencii): 1. kolo play off: vs Vancouver (1) 4:1 na zápasy, 2. kolo: vs St. Louis (2) 4:0, finále Západnej konferencie: vs Phoenix (3) 4:1
      NEW JERSEY (6): 1. kolo play off: vs Florida (3) 4:3 na zápasy, 2. kolo: vs Philadelphia (1) 4:1, finále Východnej konferencie: vs New York Rangers (2) 4:2
      Program finále:
      1. zápas, štvrtok 31. mája (2.00 SELČ): New Jersey - Los Angeles
      2. zápas, nedeľa 3. júna (2.00 SELČ): New Jersey - Los Angeles
      3. zápas, utorok 5. júna (2.00 SELČ): Los Angeles - New Jersey
      4. zápas, štvrtok 7. júna (2.00 SELČ): Los Angeles - New Jersey
      prípadný 5. zápas, nedeľa 10. júna (2.00 SELČ): New Jersey - Los Angeles
      prípadný 6. zápas, utorok 12. júna (2.00 SELČ): Los Angeles - New Jersey
      prípadný 7. zápas, štvrtok 14. júna (2.00 SELČ): New Jersey - Los Angeles.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona