Boj o Rakku vstupuje do záverečnej fázy: Civilisti sú pod paľbou zo všetkých strán

NETKY.SK • 24 August 2017, 19:00 • 2 min
Boj o Rakku vstupuje do záverečnej fázy: Civilisti sú pod paľbou zo všetkých strán

BEJRÚT - Tisíce civilistov uväznených v severosýrskej Rakke sú pod paľbou zo všetkých strán, keďže boj o toto hlavné mesto samozvaného kalifátu teroristickej organizácie Islamský štát (IS) vstupuje do záverečnej fázy.

slovakia

left justify in out

Nepriateľské strany v Sýrii by mali zastaviť boje v bašte extrémistov z organizácie Islamský štát (IS), v Rakke, aby umožnili tisícom civilistov ujsť z mesta. Vyhlásil to dnes vo švajčiarskej Ženeve koordinátor OSN pre humanitárne záležitosti Jan Egeland.

 

Džihádisti z IS majú v Rakke pod kontrolou päť mestských štvrtí, kde žije približne 20.000 obyvateľov.

 

"Neviem si teraz predstaviť horšie miesto na Zemi, než je spomínaných päť štvrtí a než má týchto 20.000 ľudí," povedal novinárom Egeland.

 

"Teraz je pravý čas, aby sme zvážili možnosti, prestávky či iné spôsoby, ktoré by uľahčili civilistom útek. Treba si uvedomiť, že bojovníci Islamského štátu robia všetko, čo je v ich silách, aby využili obyvateľov ako ľudské štíty," pripomenul Egeland.

 

Humanitárne prestávky v bojoch koncom minulého roka umožnili civilistom opustiť štvrte v sýrskom meste Aleppo, ktoré boli pod kontrolou protivládnych povstalcov.

 

Rozdiel v prípade Rakky je v tom, že Organizácia Spojených národov nemá žiadny kontakt so silami Islamského štátu, ktoré toto mesto ovládajú, dodal Egeland.

 

Organizácia Amnesty International (AI) vo svojej správe dokumentuje, ako zahynuli a utrpeli zranenia stovky civilistov odvtedy, čo sa v júni začala ofenzíva na dobytie Rakky od IS.

 

 

Niektorí z tých, ktorým sa z mesta podarilo dostať preč uviedli, ako ostreľovači IS strieľali po každom, kto sa pokúsil o útek. Ľudí taktiež ohrozovali výbušniny, ktoré nastražili islamisti.

 

Okrem toho boli civilisti pod neustálou delostreleckou paľbou a náletmi Spojenými štátmi vedenej koalície bojujúcej po boku Sýrskych demokratických síl (SDF), ktoré združujú kurdské a arabské milície.

 

 

"Vzhľadom na to, že IS používa civilistov ako ľudské štíty, SDF a americké sily musia zdvojnásobiť svoje úsilie na ochranu civilistov, a to najmä tým, že sa vyhnú neprimeraným alebo nevyberavým útokom a vytvoria bezpečné cesty pre únik," povedala konzultantka Amnesty International pre krízové situácie Donatella Roverová, ktorá viedla vyšetrovanie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies