Boj kukláčov proti pytliakom a zlodejom dreva prináša svoje ovocie

NETKY.SK • 5 December 2013, 09:43 • 2 min
Boj kukláčov proti pytliakom a zlodejom dreva prináša svoje ovocie

TRENČÍN – Vďaka vyše ročnej spolupráci trenčianskeho odštepného závodu (OZ) Lesov Slovenskej republiky s Policajným pohotovostným útvarom Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Trenčíne sa počet trestných činov a priestupkov v lesoch znížil o 70 percent. Pre TASR to povedal riaditeľ OZ Lesy SR v Trenčíne Róbert Kiš.

slovakia

left justify in out

Hliadkovú i preventívnu činnosť trenčianskych „kukláčov“ pociťujú najmä v poľovných revíroch zameraných na komerčné využitie. Ochranná činnosť polície v spolupráci s lesnou a poľovnou strážou je podľa Kišša zameraná na boj proti pytliactvu, proti krádežiam drevnej hmoty na palivové účely a v tomto období aj boj proti krádežiam vianočných stromčekov.

„Spolu s políciou sa zameriavame tiež na zabezpečovanie ochrannej činnosti proti neoprávnenému vstupu motorových vozidiel na lesné pozemky, čo je v rozpore so zákonom o lesoch. S porušením zákona sa najčastejšie stretávame počas hubárskej sezóny. Osobitnou kapitolou sú jazdci motorkách a štvorkolkách, s ktorými sa nám veľmi ťažko bojuje iba prostredníctvom lesnej stráže,“ priblížil Kiš.

Podľa veliteľa Policajného pohotovostného útvaru KR PZ Trenčín Martina Smolku má dnes pytliactvo oveľa sofistikovanejšiu podobu ako v minulosti a preto aj boj proti nemu musí byť organizovanejší. „Vykonávame preventívnu činnosť, hliadkovú činnosť v nepravidelných intervaloch, ale aj špeciálne policajné akcie zamerané proti pytliakom. Počas nich je nasadený veľký počet policajtov a techniky. Používame termovíziu, infrakamery, špeciálne maskovacie oblečenie. To všetko v spolupráci s lesnou strážou, ktorá dokonale pozná terén,“ skonštatoval Smolka.

Doplnil, že pytliakom je v podstate jedno, v ktorom ročnom období neoprávnene lovia zver, prispôsobujú sa požiadavkám trhu. Pytliačia v dobre organizovaných skupinách, polícia ich monitoruje častokrát dlhšiu dobu. „Aj keď sa im podarí zver uloviť a dostať z lesa, neznamená to, že majú vyhrané. A keď si to myslia, ešte nie je všetkým dňom koniec,“ pripomenul Smolka s tým, že KR PZ v Trenčíne zabezpečuje ochranu lesov na celom území Trenčianskeho samosprávneho kraja. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies