Boj islamistov o iracké mesto Gvar si vyžiadali životy 30 Kurdov

NETKY.SK • 11 Január 2015, 20:48 • 2 min
Boj islamistov o iracké mesto Gvar si vyžiadali životy 30 Kurdov

BAGDAD - Jednotky extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sa počas víkendu pokúsili dobyť mesto Gvar na severe Iraku, ktoré kontrolujú kurdské oddiely péšmarga. Zabili pritom najmenej 30 kurdských obrancov mesta, informoval dnes hovorca irackých ozbrojených síl.

slovakia

left justify in out

Boje o mesto vypukli v sobotu. Islamistické jednotky sa k mestu Gvar presunuli z Mósulu, ktoré IS kontroluje už dlhší čas. Kurdské milície mesto Gvar ovládli znovu v auguste, keď časť svojich jednotiek vyslali aj na pomoc prevažne kurdskému mestu Kobané na severe Sýrie.

 

Gvar leží v blízkosti mesta Irbíl, ktoré je metropolou kurdskej samosprávnej oblasti. Prípadným dobytím Gvaru získajú jednotky IS základňu pre potenciálny útok na Irbíl. 

 

Koncom decembra sa kurdským oddielom podarilo poraziť bojovníkov IS a vytlačiť ich z mesta Sindžár v severozápadnom Iraku.  

 

Mesto sa podarilo dobyť dva dni po tom, ako kurdské sily vybojovali koridor na neďalekú rovnomennú horu Sindžár. Otvorili tak únikovú cestu pre tisíce príslušníkov menšiny jezídov, ktorí sa do tejto horskej oblasti uchýlili v lete pred postupujúcimi islamistami. 
 

Kurdskú operáciu na znovudobytie pohoria Džabal Sindžár podporovali aj nálety spojencov vedených Spojenými štátmi. Mesto Sindžár, ležiace na úpätí pohoria, bolo až do letnej ofenzívy IS jedným z dvoch hlavných centier irackých jezídov. V strachu pred postupujúcimi islamistami však jezídovia mesto hromadne opustili. Desaťtisíce z nich utiekli do neďalekú horu Sindžár.

 

Spojenými štátmi vedená koalícia v sobotu informovala, že od piatku podnikla na území Iraku tri nálety na pozície IS, a to v oblasti miest Irbíl, Ramádí a Mósul.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona