Boj filipínskej armády proti militantom sa skončil tragicky - došlo k úmrtiu vojakov z vlastných radov

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 09:11 • 2 min
Boj filipínskej armády proti militantom sa skončil tragicky - došlo k úmrtiu vojakov z vlastných radov

MANILA - Filipínska armáda omylom usmrtila pri nálete na juhu krajiny 11 vlastných vojakov a sedem ďalších zranila.

slovakia

left justify in out

K incidentu došlo v stredu v meste Marawi, kde vojaci už vyše týždňa bojujú s islamistickými militantmi spriaznenými s teroristickou organizáciu Islamský štát (IS). S odvolaním sa vyhlásenie tamojšieho ministerstva obrany o tom dnes informovala agentúra DPA.

 

"Skupina našich vojakov bola zasiahnutá našimi vlastnými náletmi. Je to smutné, avšak niekedy sa to stane," povedal filipínsky minister obrany Delfin Lorenzana. Zároveň však uviedol, že pri nálete sa nezranili nijakí civilisti. "Prvé lietadlo zhodilo muníciu presne, druhé ale netrafilo a zasiahlo našich vojakov," povedal ďalej Lorenzana a dodal, že filipínske úrady príčinu tejto nehody prešetrujú.

 

Na juhofilipínske mesto Marawi na ostrove Mindanao zaútočili militanti napojení na IS už pred vyše týždňom. V súvislosti so situáciou vyhlásil filipínsky prezident Rodrigo Duterte 23. mája stanné právo na celom ostrove Mindanao.

 

Filipínska armáda doposiaľ zabila asi 120 militantov. Medzi nimi boli podľa Lorenzanu aj zahraniční bojovníci z minimálne piatich krajín vrátane Saudskej Arábie, Jemenu či Čečenska. Pri nepokojoch zároveň zahynulo 35 filipínskych vojakov vrátane tých, ktorých armáda omylom usmrtila pri stredajšom nálete. O život počas bojov prišlo aj 24 civilistov.

 

Armáda nasadila voči ozbrojencom bojové vrtuľníky, obrnené vozidlá a desiatky vojakov. Z Marawi, ktoré malo zhruba 200.000 obyvateľov, utiekla väčšina civilistov. Zhruba 2000 ich však v meste uviazlo, uviedla spravodajská stanica BBC.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies