Bohatí a slávni preskúmajú najhlbšie miesto zemského povrchu

NETKY.SK • 16 Marec 2012, 07:56 • 2 min
Bohatí a slávni preskúmajú najhlbšie miesto zemského povrchu

Bohatí a slávni preskúmajú najhlbšie miesto zemského povrchu

slovakia

left justify in out

img

Bohatí a slávni tohto sveta čoskoro preskúmajú najhlbšie známe miesto zemského povrchu - Mariánsku priekopu v Tichom oceáne, a začne s tým režisér filmu Titanic James Cameron. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.
      Cameron a ďalší dobrodruhovia dúfajú, že sa v malých ponorkách potopia do najhlbšej časti oceánu, ktorú ľudia nenavštívili vyše 50 rokov. Mariánska priekopa sa nachádza 320 kilometrov juhozápadne od ostrova Guam a na jednom mieste má hĺbku až 10,91 kilometra. Je taká hlboká, že tlak na jej dne sa rovná tlaku troch športových úžitkových vozidiel (SUV) vyvinutom na ľudský prste na nohe.
      Počas niekoľkých nasledujúcich dní plánuje Cameron dosiahnuť dno priekopy v svetlozelenej ponorke pre jedného človeka, ktorú pomohol navrhnúť.
      Podnikateľ Richard Branson za ním veľmi nezaostáva. A bývalý výkonný riaditeľ internetovej spoločnosti Google Eric Schmidt financuje ďalší projekt ponorky pre veľké hĺbky, ktorá je však ešte na rysovacích doskách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies