Bohaté krajiny prisľúbili len 7-tisíc nových miest pre presídlenie Sýrčanov

NETKY.SK • 31 Marec 2016, 08:29 • 2 min
Bohaté krajiny prisľúbili len 7-tisíc nových miest pre presídlenie Sýrčanov

ŽENEVA - Bohaté krajiny prisľúbili len 7000 nových miest pre presídlenie sýrskych utečencov z krajín Blízkeho východu, vyplýva zo záverov stredajšej konferencie OSN venovanej tejto problematike. Snahy svetovej organizácie o vytvorenie takmer pol milióna takýchto miest sa tak rozbehli len pomaly, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pozval na konferenciu do ženevského sídla OSN zástupcov vyše 90 krajín, aby od nich získal ďalšie záväzky, že poskytnú šancu na nový život sýrskym utečencom, umožnia zjednocovanie ich rodín a ponúknu im pracovné a študijné víza. Tieto programy bežia oddelene od zvyčajných azylových procesov a sú určené pre osobitne zraniteľné skupiny, ako sú ženy, deti a ľudia potrebujúci lekársku pomoc.

 

V súčasnosti krajiny sveta prisľúbili v rámci tohto úsilia prijatie približne 178.000 utečencov. Cieľom OSN je presídliť 480.000 sýrskych utečencov v najbližších troch rokoch.

 

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi však konferenciu ukončil optimistickými vyjadreniami. Prísľuby podľa neho do stredy večera vzrástli na 185.000 miest, no vlády tiež predstavili ďalšie programy pre Sýrčanov, zamerané na štipendiá, zjednocovanie rodín či humanitárne víza.

 

"Spolu by mohli poskytnúť riešenie pre desaťtisíce sýrskych utečencov," zdôraznil Grandi. Krajiny sveta budú mať podľa neho v nadchádzajúcich mesiacoch ďalšie príležitosti prisľúbiť Sýrčanom bezpečnú a legálnu imigráciu, okrem iného na summite OSN o hlavných migračných prúdoch, ktorý sa uskutoční v septembri v New Yorku.

 

Libanon, Turecko, Jordánsko, Egypt, Irak a severoafrické krajiny znášajú ťarchu toho, že prijali väčšinu Sýrčanov, ktorí ušli pred už päť roky trvajúcou vojnou vo svojej krajine. V týchto krajinách sa nachádza 4,8 milióna sýrskych vojnových utečencov, čo výrazne zaťažuje ich štátne rozpočty a verejné služby.

 

"Komunity, ktoré prijali utečencov v susedných krajinách, sú vyčerpané," zdôraznil v stredu pri otvorení konferencie generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

 

Bohaté krajiny vyzval, aby prejavili oveľa väčšiu pohostinnosť voči Sýrčanom. Krajiny by podľa neho nemali démonizovať utečencov a mali by vidieť možnosti, ktoré im ich príchod môže priniesť. "Dnes sú utečencami. Zajtra môžu byť študentmi a profesormi, vedcami a výskumníkmi alebo pracovnými silami a poskytovateľmi sociálnej starostlivosti," vysvetlil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona