Boeingu havaroval prototyp helikoptéry bez posádky Hummingbird

NETKY.SK • 2 August 2010, 07:37 • 2 min
Boeingu havaroval prototyp helikoptéry bez posádky Hummingbird

Boeingu havaroval prototyp helikoptéry bez posádky Hummingbird

slovakia

left justify in out

img

Boeingu sa zrútil skúšobný prototyp helikoptéry A160T Hummingbird (Kolibrík). Nemecký denník Financial Times Deutschland dnes informuje, že k nehode stroja bez posádky na letisku v kalifornskom Victorville došlo ešte v stredu (28.7.). Model A160T je vybavený technológiami budúcnosti. Mal by sa presadiť výbornými vlastnosťami počas prieskumu, dopravy a bojovej činnosti armády. O príčinách havárie zatiaľ neboli zverejnené nijaké informácie.
      Model pôvodne vyvíjala spoločnosť Frontier Aircraft. V roku 2004 ju kúpil Boeing. Prototyp A160T vzlietol v roku 2002. Prvým strojom sa však prihodilo viacero nehôd. Naposledy sa model Hummingbird rozbil práve na letisku vo Victorville v decembri 2007. Vtedy zapríčinilo nešťastie zlyhanie palubného softvéru.
      A160T Hummingbird vydrží vo vzduchu vyše 20 hodín. Tým prekoná výkon pilotovaných strojov viacnásobne.
      Európsky konkurent Boeingu koncern EADS teraz skúša helikoptéry, ktoré môžu lietať s posádkou i bez nej.
      Tento týždeň však havarovalo aj vojenské dopravné lietadlo Boeing C-17 Globemaster. Krátko po štarte z vojenského letiska Elmendorf na Aljaške sa zrútilo. Všetci štyria členovia jeho posádky zahynuli.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona