Boeing v ktorom zahynul syn prezidenta, mal problémy s pristátím aj vlani

NETKY.SK • 18 November 2013, 09:52 • 2 min
Boeing v ktorom zahynul syn prezidenta, mal problémy s pristátím aj vlani

MOSKVA - Ruskí vyšetrovatelia dnes pokračujú v skúmaní vraku lietadla typu Boeing 737, ktoré sa v nedeľu zrútilo pri pristávacom manévri na medzinárodnom letisku v Kazani v ruskej republike Tatarstan, kde dnes v súvislosti s nehodou vyhlásili štátny smútok. Do Ruska pricestujú aj experti firmy Boeing, informovala agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Pri leteckom nešťastí zahynulo všetkých 50 ľudí na palube: 44 cestujúcich a šesť členov posádky. Medzi obeťami je aj syn prezidenta Irek Minnichanov, šéf republikovej správy Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Antonov, ako aj jedna občianka Británie. Šéf miestneho oddelenia Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Alexander Poltinin dnes pre médiá uviedol, že lietadlo sa zrútilo pri druhom pokuse o pristátie. Podľa jeho slov vyšetrovatelia chcú v prvom rade zistiť, prečo sa posádke nepodarilo pristáť na prvý pokus. Dodal, že vyšetrovatelia za najpravdepodobnejšiu príčinu havárie považujú chybu pilota alebo zlyhanie techniky. 

Podľa RIA Novosti lietadlo pri pristávacom manévri zavadilo krídlom o pristávaciu plochu. Všetko nasvedčuje tomu, že posádka nebola pripravená na pristátie, pretože žiadala letiskovú vežu o povolenie na druhý pokus. Dispečer, ktorý v nedeľu komunikoval s posádkou lietadla, pre RIA Novosti uviedol, že pilotovi po prvom neúspešnom pokuse dal súradnice na pristátie. Pilot ich potvrdil. Pár sekúnd na to sa lietadlo zrútilo.  

Špecialisti teraz vo vraku lietadla a v okolí pátrajú po tzv. čiernych skrinkách, ktorých obsah by mohol objasniť príčiny leteckého nešťastia. Vyšetrovatelia odobrali aj vzorku paliva. Podľa agentúry RIA Novosti vyšetrovatelia zatiaľ za najpravdepodobnejšiu príčiny zrútenia lietadla pri pristávacom manévri považujú chybu posádky. Ďalšou hypotézou sú nevhodné poveternostné podmienky či technická chyba. Ruský hydrometeorologický ústav medzičasom deklaroval, že podmienky na pristátie boli pre tento typ lietadla vyhovujúce.

Lietadlo Boeing 737 patrilo leteckej spoločnosti Tatarstan, ktorá informovala, že stroj nemal žiadne technické problémy a jeho piloti boli skúsení. Podľa ruských médií však práve toto lietadlo vlani na letisku v Kazani absolvovalo núdzové pristátie.  Stroj bol v prevádzke 23 rokov. Pred tatarstanskou spoločnosťou, ktorá ho kúpila na lízing v roku 2008, ho používala spoločnosť Bulgaria Air a pred ňou ešte aj rumunská Blue Air. 

Cestujúci, ktorí týmto lietadlom v nedeľu absolvovali let do Moskvy, pre RIA Novosti uviedli, že pri pristávaní na letisku Domodedovo mali pocit ako pri turbulencii.  Cestujúci Grigorij Busarev spresnil, že lietadlo sa stále kývalo zo strany na stranu, ako keby sa ocitlo vo vzduchovej jame. Podľa Ruslana Kalimullina lietadlo pristávalo tak, akoby mu nefungoval stabilizátor podľa horizontu. Pilot musel "lietadlo s veľkými ťažkosťami stále vyrovnávať do stabilizovanej polohy". "Keď sme šťastne pristáli, prežehnal som sa," napísal vo svojom blogu. 

Kalimullin dodal, že po svojej skúsenosti sa už "nikdy nezlakomí na lacnejšiu letenku" a vždy si vopred overí, akým lietadlom poletí. "Keď to bude Boeing 500, všetko by malo byť OK. Keď som v nedeľu nastúpil, hneď som si všimol, že lietadlo je postaršie a dosť som sa znepokojil". 

Ďalšia cestujúca si zasa všimla vibrácie, aké možno pozorovať pri štarte a pristátí u starších typov lietadiel.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona