Boeing obmedzí používanie titánu, ktorý predražuje jeho stroj 787 Dreamliner

NETKY.SK • 25 Júl 2015, 08:55 • 2 min
Boeing obmedzí používanie titánu, ktorý predražuje jeho stroj 787 Dreamliner

SSEATTLE - Americký výrobca lietadiel Boeing stráca na každom civilnom stroji 787 Dreamliner, ktorý opustil jeho fabriku, až 23 miliónov USD (21,03 milióna eur). Z tohto dôvodu sa výrobca zameral na obmedzenie používania jednej z hlavných "prísad": titánu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Odolná a ľahká titánová zliatina, ktorá sa v nadmernom množstve používa pri výrobe lietadla 787 Dreamliner, stojí sedemnásobne viac než hliník. Titán tvorí až 15 % zo 117 ton prázdnej hmotnosti lietadla, teda podstatne viac než v ostatných strojoch Boeingu. Dreamliner stojí 260 miliónov USD a z celkových finančných nákladov tvorí titán zhruba 17 miliónov USD.

Všetky ostatné civilné lietadlá Boeingu sú ziskové a výrobca chce v prípade typu 787 ešte v tomto roku dosiahnuť minimálne rovnováhu medzi nákladmi a predajnou cenou. S cieľom zlepšiť ziskovosť Dreamlineru tlačí na dodávateľov, aby znížili svoje ceny, a upravuje výrobné linky za účelom zlepšenia efektivity výroby. Vzhľadom na vysoký podiel titánu sa dostal pod drobnohľad aj tento drahý kov.

 

(1 EUR = 1,0939 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies