Boehner pozval Netanjahua na vystúpenie pred Kongresom

NETKY.SK • 21 Január 2015, 18:18 • 2 min
Boehner pozval Netanjahua na vystúpenie pred Kongresom

WASHINGTON - Predseda americkej Snemovne reprezentantov John Boehner pozval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby vystúpil na spoločnom zasadnutí oboch komôr Kongresu USA na tému hrozieb zo strany Iránu a radikálneho islamu. Prejav by sa mal uskutočniť 11. februára, uviedol Boehner v dnešnom oznámení.

slovakia

left justify in out

"V tomto náročnom čase žiadam premiéra, aby predniesol pred Kongresom prejav o vážnych hrozbách, ktoré predstavujú radikálny islam a Irán pre našu bezpečnosť a spôsob života," uviedol Boehner vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.
     

Oznámenie o pozvánke prišlo deň po tom, ako americký prezident Barack Obama v prejave o stave Únie povedal, že bude vetovať sprísnenie sankcií voči Iránu v súvislosti s jeho jadrovým programom, pretože by to mohlo zmariť prebiehajúce rokovania veľmocí s Teheránom.
     

Boehner na súkromnom stretnutí s ďalšími republikánskymi kongresmanmi podľa agentúry AP zdôraznil, že Kongres bude pokračovať v príprave nových sankčných opatrení voči Iránu.
     

Netanjahu pozvánku prijal, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného izraelského predstaviteľa, podľa ktorého premiér tiež skúma možnosť stretnutia s Obamom počas návštevy Washingtonu.
     

USA by Netanjahu navštívil päť týždňov pred voľbami v Izraeli (17. marca). Cesta by mohla zvýšiť jeho podporu u voličov doma a pomôcť zdôrazniť hlavnú tému jeho kampane - že je najlepšie postaveným kandidátom na to, aby čelil regionálnym bezpečnostným hrozbám, konštatoval Reuters.
     

Biely dom sa k Boehnerovmu oznámeniu zatiaľ nevyjadril. Zahraničných lídrov zvyčajne pozývajú na vystúpenia v Kongrese po konzultáciách s Bielym domom a ministerstvom zahraničných vecí.
     

Netanjahu dosiaľ vystúpil pred oboma komorami amerického Kongresu dvakrát, a to v júli 1996 a v máji 2011.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies