Boehner: Jadrovú dohodu s Iránom musí preveriť Kongres

NETKY.SK • 3 Apríl 2015, 09:07 • 2 min
Boehner: Jadrovú dohodu s Iránom musí preveriť Kongres

WASHINGTON - Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu John Boehner v noci nadnes uviedol, že rámcová dohoda o jadrovom programe Teheránu, ktorú vo štvrtok vo švajčiarskom meste Lausanne uzavrelo s Iránom šesť svetových mocností je "alarmujúcim odchýlením sa" od pôvodných cieľov vytýčených prezidentom Barackom Obamom.

slovakia

left justify in out

Boehner síce podľa agentúry Reuters nevysvetlil, v čom dohoda nespĺňa pôvodne stanovené ciele rokovaní, avšak podotkol, že predtým, ako dôjde k zrušeniu sankcií uvalených na Irán, musí najprv Kongres dohodu podrobne preskúmať.

 

"V nadchádzajúcich týždňoch budú republikáni i demokrati v Kongrese aj naďalej vyvíjať na vládu tlak ohľadom jednotlivých parametrov (dohody) a ťažkých otázok, ktoré zostávajú nezodpovedané," povedal Boehner na margo čerstvo uzavretej jadrovej dohody.

 

Šestica svetových mocností - USA, Británia, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Čína - si kladie za cieľ zastaviť Irán v jeho snahe o získanie kapacity na výrobu jadrovej bomby, a to výmenou za uvoľnenie sankcií, ktoré poškodzujú iránsku ekonomiku. Teherán tvrdí, že jeho jadrový program má výlučne mierové využitie, s čím však nesúhlasí najmä Izrael, ktorý jadrovú dohodu s Iránom dlhodobo odmieta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies