BoE prekvapila trhy, kľúčovú úrokovú sadzbu opäť nezmenila

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 14:38 • 2 min
BoE prekvapila trhy, kľúčovú úrokovú sadzbu opäť nezmenila

LONDÝN - Britská centrálna banka (Bank of England, BoE) dnes prekvapila trhy, keď ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú. Mnohí investori pritom očakávali, že ju po júnovom referende o odchode krajiny z Európskej únie (EÚ) zníži, aby podporila ekonomiku. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Menový výbor BoE však aj dnes ponechal kľúčový úrok na rekordnom minime 0,5 %, na ktorom ho drží od marca 2009. BoE zároveň uviedla, že o stimuloch rozhodne, keď dokončí hodnotenie vplyvu brexitu na ekonomiku, možno už v priebehu troch týždňov, a pravdepodobne budú vo forme "balíka opatrení".

 

Ale vzhľadom na to, že zatiaľ sa situácia v ekonomike viditeľne nezhoršila, ponechala úroky bez zmeny. Väčšina členov výboru očakáva, že BOE uvoľní svoju menovú politiku v auguste.

"Presný rozsah a povahu prípadných stimulov určíme v auguste v rámci augustovej prognózy a inflačnej správy," uvádza sa vo vyhlásení BoE.

 

Väčšina analytikov, ktorých oslovila agentúra Reuters pritom predpovedala, že BoE dnes zníži svoj kľúčový úrok na 0,25 %, aby utlmila vplyv otrasov po brexite na ekonomiku. Kurz britskej libry sa totiž v priebehu dvoch dní po referende 23. júna prepadol oproti doláru o 13 %. Ale zároveň urýchlenie vymenovania novej britskej premiéry Theresy Mayovej, ktorá nastúpila do úradu už túto stredu (13.7.), a nie až na jeseň, pomohlo zmierniť nervozitu na finančných trhoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies