BoE bude tolerovať o niečo vyššiu infláciu ako 2 %

NETKY.SK • 14 Október 2016, 14:27 • 2 min
BoE bude tolerovať o niečo vyššiu infláciu ako 2 %

LONDÝN - Guvernér britskej centrálnej banky Bank of England (BoE) Mark Carney je ochotný tolerovať o niečo vyššiu infláciu, ako je cieľová 2-% hranica BoE, v snahe podporiť rast ekonomiky a zamestnanosť. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Miera inflácie podľa expertov na budúci rok prekročí hranicu 2 % v dôsledku oslabenia libry po júnovom referende, v ktorom Briti rozhodli o odchode svojej krajiny z Európskej únie (EÚ).

 

Carney počas stretnutia s verejnosťou v anglickom Nottinghame vyhlásil, že BoE je ochotná tolerovať mierne prekročenie inflačného cieľa v nasledujúcich rokoch, aby sa vyhla rastu nezamestnanosti a pomohla ekonomike prispôsobiť sa novej situácii.

 

BoE už predtým naznačila, že pravdepodobne zníži kľúčový úrok pod doterajšiu historicky najnižšiu úroveň 0,25 %, aby pomohla ekonomike zvládnuť otrasy po hlasovaní o brexite. Najbližšie bude banka rozhodovať o úrokoch 3. novembra.

 

Carney ďalej uviedol, že BoE nie je ľahostajný kurz libry. Britská mena totiž po júnovom referende prudko oslabila. Pripomenul však, že úlohou banky nie je strážiť kurz libry, ale vývoj inflácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies