Bodka za novoročným útokom na Rómov v Krupine

NETKY.SK • 20 August 2014, 17:26 • 2 min
Bodka za novoročným útokom na Rómov v Krupine

BANSKÁ BYSTRICA - Úhrnný trest 22 mesiacov odňatia slobody nepodmienečne za rasovo motivovaný útok na Rómov potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 27-ročného Jozefa Uhrína z Novej Hory pri Krupine.

slovakia

left justify in out

Uhrín s dvoma kamarátmi sa podieľal na rasovo motivovanom útoku na skupinu Rómov počas vítania Nového roku v Krupine v noci na 1. januára 2008.

 

Približne hodinu po polnoci trojica páchateľov prišla ku skupine ôsmich mladých Rómov. Pokrikovali na nich heslá "sieg heil", "heil Hitler" a nadávali im do čiernych gúm a negrov. Následne ich začali slovne vyháňať s vyhrážkami, že "ak neodídu, dostanú guľku do hlavy". Keď Rómovia miesto neopustili, fyzicky ich napadli päsťami a kopancami. Trom z nich spôsobili tržné rany, odreniny, pomliaždeniny a jednému z nich zlomili nos. 


Spolu s Uhrínom za útok stíhali aj 33-ročného Jozefa Kačinycha z Prievidze a 25-ročného Michala Mička z Českej republiky. Prokurátor im kládol za vinu okrem výtržníctva aj prečiny podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd, podnecovania k národnostnej rasovej a etnickej nenávisti a ublíženia na zdraví. Obžalobu na páchateľov podal prokurátor v máji 2008 a Kačinycha s Mičkom odsúdili. Uhrína však vylúčili na samostatné konanie a prvostupňový verdikt nad ním padol v januári 2014. 


Uhrín sa priznal k útoku, ale trest sa mu zdal prísny. Preto sa odvolal a vzhľadom na odstup času od skutku sa dožadoval zmiernenia trestu. Odvolací senát návrh neprijal, pretože Uhrína medzitým obvinili z lúpeže a hrozí mu ďalší nepodmienečný trest. Navyše Uhrín bol doteraz štyrikrát súdne trestaný, z toho raz za prečin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies