Bob Dylan si nepríde prevziať Nobelovu cenu za literatúru

NETKY.SK • 16 November 2016, 18:13 • 2 min
Bob Dylan si nepríde prevziať Nobelovu cenu za literatúru

ŠTOKHOLM - Predstavitelia Švédskej akadémie informovali, že americký hudobník Bob Dylan, ktorému udelili tento rok Nobelovu cenu za literatúru, sa nezúčastní na slávnostnom udeľovaní týchto ocenení.

slovakia

left justify in out

Ceremoniál sa uskutoční 10. decembra v Štokholme. Sedemdesiatpäťročný interpret poslal Švédskej akadémii list, v ktorom sa ospravedlnil, že pre iné záväzky nebude môcť pricestovať do Štokholmu. Dylan však bude musieť počas šiestich mesiacov od udeľovania cien absolvovať prednášku v súvislosti s touto trofejou.


Dylan je vôbec prvým hudobníkom, ktorý získal Nobelovu cenu za literatúru. Členovia akadémie mu ju udelili 13. októbra za "vytvorenie nových básnických vyjadrení v rámci americkej tradície skladania piesní". Muzikant sa o tom však najprv zmienil iba na svojej oficiálnej webstránke a sociálnych sieťach Facebook a Twitter, z webstránky však neskôr túto zmienku vymazal. Na pokusy akadémie spojiť sa s ním spočiatku nereagoval, koncom októbra však nakoniec zatelefonoval sekretárke akadémie Sare Danius a oznámil jej, že prestížnu cenu prijíma. "Zo správ o Nobelovej cene som zostal bez slov. Veľmi si cením túto poctu,“ povedal.


Bob Dylan, vlastným menom Robert Allen Zimmerman, založil prvú kapelu už na strednej škole. V roku 1962 vydal debutový eponymný album, pričom v súčasnosti má na konte 37 štúdiových nahrávok. Medzi jeho najznámejšie piesne patria Blowin' In The Wind, The Times They Are A-Changin’, Subterranean Homesick Blues, Tangled Up In Blue, Knockin' On Heaven's Door či Just Like A Woman. V roku 1988 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, o tri roky neskôr si prevzal Grammy za celoživotný prínos. V roku 2008 dostal Pulitzerovu cenu. Za pieseň Things Have Changed z filmu Skvelí chlapci (2000) získal Oscara aj Zlatý glóbus. Americký magazín Rolling Stone zaradil jeho hit Like A Rolling Stone na prvé miesto rebríčka 500 najlepších skladieb všetkých čias. Na konte má tiež viacero kníh, z ktorých najznámejšia je experimentálna poézia vo forme prózy s názvom Tarantula (1971).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies