Bob Dylan môže stráviť rok vo väzení

NETKY.SK • 4 December 2013, 13:24 • 2 min
Bob Dylan môže stráviť rok vo väzení

PARÍŽ - Americký hudobník Bob Dylan čelí žalobe za podnecovanie k rasovej nenávisti, za čo môže stráviť rok vo väzení. V prípade, že ho súd uzná vinným, bude tiež musieť zaplatiť čiastku 45-tisíc eur. Speváka zažalovali aj za rasistické urážky, za ktoré môže pobudnúť za mrežami šesť mesiacov, pričom by zaplatil aj sumu 22-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Sedemdesiatdvaročného Dylana zažalovala chorvátska organizácia CRICCF sídliaca vo Francúzsku na základe minuloročného rozhovoru pre francúzsku verziu magazínu Rolling Stone. "Ak vo vás koluje krv otrokára či člena Ku-Klux-Klanu, "čierni" to vycítia. Pretrváva to až dodnes. Takisto ako židia vycítia nacistickú krv a Srbi zase chorvátsku krv," vyjadril sa vtedy Dylan, keď rozprával o dejinách USA a ich vzťahu k rasizmu. CRICCF podala žalobu aj na vydavateľa francúzskej verzie časopisu Rolling Stone. 

Právny zástupca organizácie CRICCF uviedol, že im bude stačiť, ak sa hudobník za výroky ospravedlní. "Ak sa ospravedlní, stiahneme žalobu. Naším cieľom nie je niekomu ublížiť, ale dúfame, že vyhlási, že to, čo povedal, tak nemyslel a oľutuje to. V Chorvátsku je veľmi populárny. Bolí to viac, keď vás urazí niekto, koho uznávate," vyjadril sa. 

Dátum súdneho pojednávania nie je známy. Či do Paríža príde Dylan osobne alebo ho bude zastupovať právnik, tiež zatiaľ nezverejnili. 

Bob Dylan, vlastným menom Robert Allen Zimmerman, založil prvú kapelu už na strednej škole. V roku 1962 vydal debutový eponymný album a dodnes má na konte 35 štúdiových nahrávok. Zatiaľ posledná s názvom Tempest vyšla vlani v septembri. Medzi Dylanove najznámejšie piesne patria napríklad skladby Blowin' in the Wind, The Times They Are a-Changin’, Like a Rolling Stone, Subterranean Homesick Blues, Tangled Up in Blue, Knockin' on Heaven's Door či Just Like a Woman. V roku 1988 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. V roku 1991 si prevzal Grammy za celoživotný prínos. Svojho jediného Oscara a jediný Zlatý glóbus dostal za pieseň Things Have Changed pre film Skvelí chlapci (2000). V roku 2008 dostal Pulitzerovu cenu. Nedávno v Paríži získal vyznamenanie Rad čestnej légie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies