Bob Dylan by s nobelovskou prednáškou mohol vystúpiť na jar v Štokholme

NETKY.SK • 18 November 2016, 17:54 • 2 min
Bob Dylan by s nobelovskou prednáškou mohol vystúpiť na jar v Štokholme

ŠTOKHOLM - Americký folkrockový spevák Bob Dylan, ktorý sa stal laureátom tohtoročnej Nobelovej ceny za literatúru, avšak v decembri si v Štokholme ocenenie osobne neprevezme, bude mať možno príležitosť "dobehnúť zameškané" na jar budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Švédskej akadémii, ktorá každoročne rozhoduje o laureátoch Nobelovej ceny za literatúru, Dylan zaslal list, v ktorom svoju neúčasť na slávnostnom odovzdávaní prestížnych cien ospravedlnil "skôr dohodnutými záväzkami".

 

Dylan (75) je podľa akadémie "veľmi poctený" udelením ocenenia a želá si, aby si ho mohol prebrať osobne. Jeho povinnosťou však bude do šiestich mesiacov verejne vystúpiť s tzv. nobelovskou prednáškou na tému súvisiacu s udelenou cenou.

 

Príležitosť na to by sa mohla podľa dnešných informácií zo Švédska naskytnúť na jar 2017, keď by mal Dylan koncertovať v Štokholme. "Mal by tak perfektnú príležitosť na vystúpenie s prednáškou," uviedla podľa agentúry DPA Švédska akadémia.

 

Dylan nie je prvou osobnosťou, ktorá si Nobelovu cenu neprevezme osobne. V rokoch 2005 a 2007 tak z rôznych dôvodov učinili aj literáti Harold Pinter či Doris Lessingová.

 

Udelenie Nobelovej ceny Dylanovi vyvolalo v októbri rozruch, samotný spevák sa k tomu dlho nevyjadroval. Niektorí analytici to pripisovali jeho nejednoznačnému postoju k Nobelovej cene.

Dylan, ktorý získal ocenenie za "vytvorenie nových básnických výrazov v rámci veľkej tradície americkej piesne", skontaktoval akadémiu až po 12 dňoch - v čase, keď sa už začínali ozývať hlasy, že sa správa nezdvorilo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona