BND monitorovala osobnosti, firmy i medzinárodné subjekty, nemecká vláda chce vysvetlenie

NETKY.SK • 11 November 2015, 17:03 • 2 min
BND monitorovala osobnosti, firmy i medzinárodné subjekty, nemecká vláda chce vysvetlenie

BERLÍN - Nemecká vláda chce detailne objasniť podozrenia, podľa ktorých mala zahraničná služba Spolkovej spravodajskej služby (BND) monitorovať špičkového diplomata krajiny Hansajörga Habera, ako aj francúzskeho ministra zahraničných vecí Laurenta Fabiusa.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak v spolupráci s BND, informovala dnes v Berlíne zástupkyňa hovorcu vlády Christiane Wirtzová, podľa slov ktorej budú o poznatkoch informované príslušné kontrolné grémia parlamentu. Wirtzová pripomenula, že politická špionáž partnerských štátov nie je súčasťou úloh BND a dodala, že slová spolkovej kancelárky Angely Merkelovej o tom, že špiónovanie medzi priateľmi nie je prípustné, nestratili nič na platnosti. Šéf BND Gerhard Schindler má dôveru nemeckej spolkovej vlády a niet dôvodu na špekulácie o jeho budúcnosti, vyplynulo z Wirtzovej slov.
O spomínanom monitorovaní informovala rozhlasová stanica RBB Inforadio.


Podľa rovnakého zdroja mala BND údajne monitorovať aj Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu, Detský fond OSN (UNICEF) so sídlom v New Yorku, Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) so sídlom v Ženeve, americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ako aj početné európske a americké firmy. Hovorca nemeckého rezortu diplomacie Martin Schäfer ubezpečil, že údajné odpočúvanie francúzskeho ministra zahraničných vecí Laurenta Fabiusa nezaťaží jeho vzťahy s nemeckým rezortným kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom.


Podľa hovorcu nemeckí diplomati vedia, že sa o ich činnosť zaujímajú iní a prijímajú preto nevyhnutné opatrenia. "Nikto na ministerstve zahraničných vecí by však nepredpokladal, že ho odpočúva BND". Schäfer súčasne ubezpečil o maximálnej dôvere v diplomata Habera, v rokoch 2008-2011 vedúceho pozorovateľskej misie Európskej únie v Gruzínsku a následne šéfa štábu pre plánovanie diplomatickej služby EÚ v Bruseli, v súčasnosti veľvyslanca EÚ v Turecku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies