BMW upozorňuje zamestnancov Rolls-Royce a Mini na dôsledky Brexitu

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 15:41 • 2 min
BMW upozorňuje zamestnancov Rolls-Royce a Mini na dôsledky Brexitu

MNÍCHOV - Vedenie nemeckej automobilky BMW upozornilo zamestnancov britských dcérskych spoločností, ktoré vyrábajú luxusné autá Rolls-Royce a ikonickú značku Mini, na riziká spojené s odchodom Británie z Európskej únie (EÚ). Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva BMW Harald Krüger na autosalóne v Ženeve varoval pred negatívnymi dôsledkami tzv. Brexitu na budúcnosť značiek Mini a Rolls-Royce. A hoci je podľa neho ťažké predpovedať, čo sa stane, pripomenul, že po odchode z EÚ bude potrebné uzavrieť dohodu o obchodnej výmene medzi Spojeným kráľovstvom a európskym blokom.

 

BMW v Británii vyrába vozidlá Mini, Rolls-Royce a tiež motory. Automobilku Mini so sídlom v Oxforde vlastí nemecký koncern od roku 1994 a v roku 1998 kúpil aj licenciu na výrobu luxusných modelov Rolls-Royce.

 

Vedenie BMW poslalo zamestnanom britských továrni list, v ktorom zhrnulo výhody vyplývajúce z členstva Británie v EÚ a problémy, ktoré firmu čakajú, ak britskí voliči v referende 23. júna rozhodnú o vystúpení svojej krajiny z európskeho bloku.

 

BMW zdôrazňuje, že britskí občania majú právo rozhodnúť sa podľa vlastného výberu, ale je dôležité, aby si uvedomili, že nie je jasné, či bude mať nezávislá Británia garantovanú dohodu o voľnom obchode s EÚ. To znamená, že jej hrozí zavedenie cla, čo automaticky zvýši náklady aj ceny vozidiel na európskom trhu.

 

Brexit ovplyvní aj voľný pohyb osôb medzi Britániou a EÚ, čo môže mať vplyv na "transfer znalostí" medzi automobilkami Rolls-Royce a BMW, ktorý doposiaľ pomáhal zvyšovať úroveň kvalifikácie britských robotníkov.

 

Britský premiér David Cameron po dosiahnutí dohody o reformách EÚ vedie kampaň za zotrvanie svojej krajiny v únii a vyzval veľké firmy, aby svojim zamestnancom vysvetlili výhody členstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona