BMW predstavilo malý elektromobil i3

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 13:40 • 2 min
BMW predstavilo malý elektromobil i3

NEW JERSEY - Nemecká prémiová automobilka BMW predstavila prostredníctvom online konferencie nový elektromobil s rezervným spaľovacím motorom pod názvom BMW i3. V čisto elektrickom režime má prejsť až 130 kilometrov.

slovakia

left justify in out

Bavorská automobilka včera oficiálne predstavila svoj nový typ i3, malý elektromobil so záložným spaľovacím motorom. Predstavitelia automobilky nešetrili superlatívmi, avšak svetová premiéra v podstate len potvrdila informácie, ktoré na verejnosť prenikli už skôr.

Hlavnou myšlienkou i3 je zelená prevádzka a nízka váha (1195 kg), za ktorú vďačí najmä karosérii z uhlíkových vláken a podvozku z hliníkových zliatin. Drobný automobil sa tak vymyká klasickej koncepcii výroby áut bežnej aj na začiatku 21. storočia. Zaujímavosťou je, že nový materiál pod názvom Carbon Fiber Reinforced Plastic je rovnako pevný ako oceľ, avšak o polovicu ľahší a dokonca o tretinu ľahší ako hliník.

Základom hnacieho agregátu je elektromotor s výkonom 125 kW (170 k) a krútiacim momentom 250 Nm. Na elektrinu by mal zvládnuť až 130 kilometrov, v extrémnych prípadoch až 160 kilometrov, zrýchlenie na stovku by mal dosiahnuť pod 8 sekúnd. Za príplatok bude aj záložný dvojvalcový benzínový motor o výkone 25kW, ktorý dokáže predĺžiť dojazd až na 300 kilometrov. Dobíjanie z elektrickej siete riešia rýchlonabíjačky, ktoré dokážu dobiť batérie na 80% v priebehu 30 minút. Akumulátory s elektromotorom sú uložené nad zadnou nápravou, vďaka čomu dosahuje automobil lepšie rozloženie hmotnosti medzi nápravami.

Zaujímavosťou je, že BMW rozdelilo automobil na dve samostatné „časti“, ktorým venovali konštruktéri zvláštnu pozornosť: tzv. Drive modul (podvozok a motor) a tzv. Life modul (kabína). V prípade kabíny sa snažili maximalizovať úžitkový priestor a malý elektromobil tak nemá klasický stredový tunel, ako väčšina modelov so spaľovacími motormi, a má nízko položené ťažisko či menšie batérie. Vďaka tomu je vnútorný priestor na úrovni BMW 3, ale rozmerovo je i3 bližšie k najmenšej sérii radu 1. Použité materiály obsahujú 25% recyklovaných plastov a BMW kládlo dôraz na celkovo zelený charakter výroby. Tvorcovia elektromobilu tvrdia, že i3 bude poskytovať nadštandardné jazdné vlastnosti.

Na európskom trhu by sa mala nová „i-trojka“ objaviť koncom tohto roka a jej cenovka bude pravdepodobne okolo 35000 EUR. Na americký trh príde v druhom kvartáli roku 2014 a jej cena by mala presiahnuť hranicu 40000 USD.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies