BMC má na medailu z časovky, tvrdí Peter Velits

NETKY.SK • 19 September 2014, 11:57 • 2 min
BMC má na medailu z časovky, tvrdí Peter Velits

PONFERRADA - Slovenský cyklista Peter Velits je dvojnásobným majstrom sveta v časovke družstiev. Tituly získal v predchádzajúcich dvoch rokoch ako člen elitného tímu Omega Pharma Quick-Step.

slovakia

left justify in out

V tomto roku na svetovom šampionáte v španielskej Ponferrade sa 29-ročný Púchovčan predstaví vo farbách BMC Racing. Už najbližšia nedeľa od 14.00 h dá odpoveď na otázku, či si medailu vybojuje aj do tretice. Družstvo BMC by sa v nedeľňajších pretekoch malo predstaviť v zložení Tejay Van Garderen, Rohan Dennis, Silvan Dillier, Daniel Oss, Manuel Quinziato a Peter Velits.

 

"Súčasný tím BMC určite má na to, aby získal medailu. Patríme medzi päť družstiev, ktoré môžu pomýšľať na cenný kov. Samozrejme, také jednoduché to zasa nebude. Viem o tom, že niektoré tímy stiahli predčasne svojich jazdcov z Vuelty, aby sa mohli čo najlepšie pripraviť na časovku družstiev. Medaila je reálna, len ide o to, aká to bude. Ja som zdravotne v poriadku a pokúsim sa tímu pomôcť, ako sa len bude dať,“ povedal Peter Velits v rozhovore pre agentúru SITA. 

 

Peter Velits sa na svetový šampionát pripravoval na pretekoch Okolo Veľkej Británie, od stredy je už spoločne so svojimi kolegami z BMC v Španielsku. "Ani by som to nenazval sústredením, skôr takým posledným dolaďovaním. Zohrávame sa a absolvujeme pár posledných tréningov pred nedeľou. Počasie som očakával lepšie. Je to tu zatiaľ viac pod mrakom, ale nedeľa by mala byť trochu lepšia," referoval P. Velits zo severozápadnej časti Španielska z provincie León. 

 

Tímová časovka meria 57,1 km a jej trať bude mierne zvlnená. Žiadne drastické kopce na pretekárov nečakajú, ale od úplnej roviny má ďaleko. Okrem Petra Velitsa by sa na nej mal predstaviť aj Peter Sagan, ktorý si posledný raz na MS navlečie na seba dres tímu Cannondale. "Trať sme si už prešli. Môžem povedať, že profilom je to niečo medzi vlaňajšou Florenciou a Valkenburgom rok predtým. Valkenburg bol dosť "húpavý" hore-dolu, Florencia úplná rovina, toto je taký zlatý stred,“ zhodnotil P. Velits. 

 

Skúsený cyklista, ktorý tento rok výrazne pomohol Tejayovi van Garderenovi k 5. miestu na Tour de France a sám na vrchole sezóny obsadil 27. priečku, zvolil na majstrovstvách sveta rovnaký súťažný model ako pred rokom v talianskej Florencii. Po časovke družstiev vynechá individuálnu časovku (24. 9.) a sústredí sa na záverečné preteky jednotlivcov s hromadným štartom v nedeľu 28. septembra. "Pôjdem družstvá a potom až cestné preteky jednotlivcov. Odjazdiť ešte jednu časovku medzitým je dosť náročné. Poviem úprimne, tento rok výsledky u mňa neboli také skvelé, aby som si trúfal na individuálnu časovku. Po tímovej časovke sa vrátim na Slovensko, kde budem môcť v pokoji trénovať s bratom Martinom a v piatok spolu odletíme naspäť do Španielska na vyvrcholenie šampionátu,“ prezradil P. Velits. 

 

Na otázku, čo bude jeho úlohou v pretekoch elitnej kategórie, ktoré merajú 254,8 km, odpovedal: "Je to každý rok veľmi podobné. Budem sa snažiť pomôcť lídrovi nášho slovenského tímu Petrovi Saganovi k čo najlepšiemu výsledku. Možno vo verejnosti koluje názor, že si nedokážeme navzájom pomôcť, ale to nie je pravda. Snažíme sa o to už od roku 2011 a majstrovstiev sveta v Dánsku. Budem spokojný, keď všetko klapne, a bude sa nám dariť ako tímu,“ dodal P. Velits. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona