Bloomberg: Američania neodstupujú od klimatickej dohody z Paríža

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 15:39 • 2 min
Bloomberg: Američania neodstupujú od klimatickej dohody z Paríža

BRUSEL - Americký miliardár a bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg (75) prisľúbil, že poskytne 15 miliónov dolárov (13,4 milióna eur) na podporu úsilia Organizácie Spojených národov (OSN) v boji proti klimatickým zmenám.

slovakia

left justify in out

Tlačová agentúra Belga dnes uviedla, že Bloomberg sa v reakcii na štvrtkové oznámenie prezidenta USA Donalda Trumpa, že Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody, rozhodol podporiť aktivity sekretariátu Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC). Vrátane tých aktivít, ktoré sú určené na pomoc krajinám realizovať v praxi záväzky vyplývajúce z klimatickej dohody z Paríža.

 

Bývalý starosta New Yorku je v súčasnosti osobitným vyslancom OSN pre mestá a klimatické zmeny, v EÚ spolupracuje s podpredsedom Európskej komisie pre Energetickú úniu Marošom Šefčovičom a spolu sú aktívni v tzv. Globálnom konvente primátorov.

 

"Američania neodstupujú od klimatickej dohody z Paríža. Je to naopak, my ideme dopredu," zdôraznil Bloomberg. Podľa jeho slov nadácia Bloomberg Philanthropies spolu s ďalšími partnermi dokáže zohnať sumu vo výške takmer 15 miliónov dolárov do fondu UNFCCC. Má to byť náhrada zo to, že sekretariát UNFCCC stratí tieto financie kvôli rozhodnutiu federálnej vlády odstúpiť od dohody z Paríža.

 

Americké rozhodnutie znamená ťažký úder pre financovanie Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy, kde 23 percent financií zabezpečuje americká strana, ako aj pre financovanie Zeleného fondu, určeného na poskytovanie medzinárodnej pomoci pre najchudobnejšie krajiny.

 

"Američania budú ctiť a rešpektovať dohodu z Paríža, nie je nič, čo môže Washington urobiť, aby nás zastavil," vyhlásil Bloomberg. Podľa jeho slov starostovia, guvernéri a podnikateľské kruhy z oboch politických strán (republikáni a demokrati) podpíšu spoločné vyhlásenie na podporu OSN a spoločne dosiahnu ciele v oblasti znižovania emisií, ktoré sú zakotvené v parížskej klimatickej dohode.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies