Blokáda Kataru spôsobila, že najbohatší štát sveta, je odkázaný na pomoc okolitých krajín

NETKY.SK • 19 Jún 2017, 10:17 • 2 min
Blokáda Kataru spôsobila, že najbohatší štát sveta, je odkázaný na pomoc okolitých krajín

DOHA – Kvôli diplomatickej kríze a obvineniam z podporovania terorizmu, sa jedna z najbohatších krajín sveta ocitla nie len v diplomatickej kríze, ale aj v zlej potravinovej situácii.

slovakia

left justify in out

Mnohé krajiny sa Kataru otočili chrbtom kvôli údajnému financovaniu teroristických organizácii, čím krajina prišla o dodávky čerstvých potravín. Štát, ktorý doslova odstrihli arabské krajiny od zbytku sveta, chýbajú potraviny.

 

Na pomoc Kataru sa pripojili krajiny ako Irán a Turecko. Uvedomelý katarský vlastenec pán Mutáz Chaját urobil veľké gesto pre krajinu. So slovami "nastal čas urobiť niečo pre Katar" nakúpil v Amerike a Austrálii 4-tisíc kráv a prenajal lietadlá Qatar Airways, aby jeho krajania mali v chladničkách zase čerstvé mlieko, syr a kefír. Zaplatil za to osem miliónov dolárov vrátane dopravy, čo znamená, že jedna krava ho vyšla na dvetisíc dolárov.

 

Situácia nápadne pripomína obdobie 2. svetovej vojny. Iránci a Turci zriadili tzv. letecký most, aby mohli do krajiny dovážať dôležité potraviny. Ešte počas minulého týždňa odletelo z Iránu do Kataru niekoľko lietadiel s čerstvou zeleninou a ovocím, o celkovej hmotnosti 5 ton. Okrem iného sa v katarských obchodoch začalo predávať iránske mäso, ktoré doviezli do krajiny ešte v prvé dva dni blokády. Turci zasa dovážajú do Kataru mlieko a mliečne výrobky.

 

Katar momentálne disponuje zásobami potravín na najbližších 12 mesiacov dopredu. Pred spomínaným embargom sa najväčšia časť jedla do krajiny dovážala zo Saudskej Arábie, no tá prerušila export do krajiny prerušením diplomatických vzťahov.

 

Oficiálnym dôvodom pre zablokovanie Kataru je, že podporuje islamistov, no Saudská Arábia a Spojené Arabské Emiráty robia to isté, s jediným rozdielom, že financujú členov s iných teroristických skupín. Skutočný dôvod je ale ten, že Kataru sa v poslednej dobe veľmi darilo, takže Saudská Arábia jednoducho musela zasiahnuť a výrazne oslabiť krajinu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies