Bločková lotéria si len na DPH zarobí štvornásobne

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 14:27 • 2 min
Bločková lotéria si len na DPH zarobí štvornásobne

BRATISLAVA – Potenciálny pozitívny vplyv Národnej bločkovej lotérie (NBL) na ročný výnos dane z pridanej hodnoty (DPH) je 7 až 8 miliónov eur. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to uviedol riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR Martin Filko na základe porovnania zmien v medziročnom raste medzi tretím a štvrtým štvrťrokom 2013, teda v období pred a po zavedení lotérie.

slovakia

left justify in out

Za ďalší prínos NBL Filko označil nárast úspešnosti kontrol elektronických registračných pokladníc z menej než 30 % v roku 2012 na asi 45 % v roku 2013. "Je pravdepodobné, že bločková lotéria pomohla relatívne významne," zhodnotil. Nahlasovacia e-mailová schránka finančnej správy dostala od marca do septembra minulého roka menej ako 300 podnetov od občanov, za ďalších šesť mesiacov od štartu bločkovej lotérie presiahol tento počet hranicu 5000.

 

Lotériu sa podľa Filka podarilo spustiť s relatívne nízkymi nákladmi. Vlani boli vyplatené výhry vo výške 378.000 eur a počiatočné náklady na prevádzku a marketing dosiahli 1,6 milióna eur. Inštitút predpokladá, že v tomto roku sa na výhry minie približne 1,26 milióna eur, na marketing vyše 400.000 eur a ďalšie náklady by mali predstavovať asi 50.000 eur. "Len na DPH by si lotéria mala na seba zarobiť asi štvornásobne," vyčíslil Filko.

 

Ministerstvo financií by chcelo zvýšiť atraktívnosť NBL ďalšími zlepšeniami. Nové produkty by mali byť zamerané na malé prevádzky v maloobchode a reštauráciách, napríklad prostredníctvom zvýšenia cien v druhej šanci. Ďalšou novinkou by mohla byť možnosť registrácie faktúr, ako aj účinnejšie využívanie dát, ktoré bločková lotéria produkuje v masovom meradle, pri kontrolnej činnosti finančnej správy. "Toto je niečo, čo v budúcnosti pravdepodobne najviac prispeje k lepšiemu výberu daní na Slovensku," dodal šéf IFP.

 

Od spustenia v septembri 2013 do pätnásteho žrebovania v apríli 2014 bolo v rámci bločkovej lotérie zaregistrovaných takmer 65 miliónov bločkov od 450.000 hráčov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona