Blizzard prináša megaočakávanú hernú novinku Diablo IV. Na čo sa môžu hráči tešiť?

NETKY.SK • 7 Jún 2023, 18:00 • 2 min
Blizzard prináša megaočakávanú hernú novinku Diablo IV. Na čo sa môžu hráči tešiť?

IRVINE - Americký herný gigant Blizzard, známy najmä vďaka franšíze Warcraft, konečne prichádza s pekelnou novinkou Diablo IV. S výkrikmi a úžasne oblečenými démonmi je táto eskapistická bomba pre hráčov presne to, čo od nej očakávali.

slovakia

left justify in out

Tvorcovia Diablo 4 chcú, aby ste vedeli, že je to naozaj veľmi vážne. Od jeho strhujúceho úvodu, ktorý evokuje rozkvet Warcraft III - éry a jej najlepšej kinematografie vo svojej triede, až po bohato strašidelné pozadie, ktoré hostí nepretržitú slučku ultranásilia a zabíjania démonov. Táto hra má doslova poslanie, a nepoteší len ,,old-schoolových" hráčov, ktorý si pamätajú ešte prvé dva diely tejto série, ale zaujme aj nováčikov, ktorí sa akčnej role-playingovej sérii dostali až teraz.

 

img

V novom Diablo sa budú mocť hráči postaviť, kostlivcom, démonom, rohatým obrom, okrídleným gargoylom, náročnejším i menej-náročným bossom a iným ďalším pekelným príšerám.

 

Najpôsobivejším prvkom je to, že táto verzia herného sveta sa opäť cíti ako svet; miesto s históriou a napätím, nie len ako nejaká zbierka máp pospájaných tak, aby uľahčili ponorenie sa do žalárov. Avšak napriek obohacujúcej súhre medzi rôznymi statmi a buffmi a taktiež chvályhodnému pocitu, že veľmi skoro máte prístup k slobode prispôsobovania postavy a boja, ktorá je v podobných hrách zvyčajne na hodiny zamknutá, sa Diablo IV cíti tak trochu ako hračka. Odstráňte pekelné výkriky a desivo presvedčivé halloweenske kostýmy, a čo zostane, je videoherný ekvivalent ,,extrémne chutného nezdravého jedla," aj keď s nespočetnými farebnými upozorneniami na obale.

 

img

priamy screenshot z Diabla IV, ukazujúci herný svet i rozhranie

 

Desaťročia talentu a know-how tu boli vynaložené na to, aby sa premenili nie na hru, ale takpovediac na vedu. Diablo 4 môže vyzerať a znieť zlovestne, ale v praxi to všetko ide až príliš ľahko. Toto môže byť presne to, čo hľadáte: živé a dobre realizované peklo, do ktorého môžete utiecť, také, ktoré sa zahryzne späť len toľko, aby ste sa cítili prítomní, no nikdy nebolo skutočne vyskúšané. Je to fakt ako nezdravé jedlo, výnimočne chutné, ale čudne nepodstatné, ako dvojník niečoho oveľa skutočnejšieho.

 

Uveďme si to na príklade; pri hraní triedy Druid, mohutného bojovníka v prvej línii s prístupom k zmene podoby, zvieracími spoločníkmi bojujúcimi na vašej strane a množstvom bleskových kúziel. Už z tých prvých pár vzácnych bodov schopností je jasné, že druida môžete zaviesť niekoľkými odlišnými smermi – urobiť z nich napríklad pomalého a ničivého medveďa alebo vodcu vlčej svorky. Je to všetko vhodne pôsobivé na pohľad, pričom v dohľade nie je žiadny spadnutý rámec, pretože akcia je zameraná v tomto prípade na pyrotechnický nádych. Keď už si však nazbierate nejaké slušné brnenie a ochranné kúzla, ocitnete sa viac-menej na autopilotovi celé hodiny, keď pred vami padajú hordy z pekla.

 

img

ďalší screenshot ukazujúci súbojový systém v Diablo IV

 

Všetko  to vytvára také zvláštne prepojenie medzi atmosférou a hrou. Umenie, zvukový dizajn a budovanie sveta v Diablo IV idú do mimoriadne pôsobivých výšin, aby vás presvedčili, že toto je pochmúrny a nebezpečný svet. Je len trochu škoda, že je dostupných pomenej stretnutí, ktoré toto podporujú. 

 

Blizzard sa rozhodol dať si svoj koláč a tentoraz ho zjesť tým, že informoval recenzentov, že pri spustení hry tam bude pridaný obchod s predmetmi za skutočné peniaze, ale sotva nám poskytol pohľad na to, koľko veci môžu v rámci tohto stáť. Nikto však nemôže obviniť vývojára, že to skrýva. Kúpa Diabla IV znamená podporu práce niektorých oslnivých, zanietených a talentovaných vývojárov a umelcov, ktorí pracovali výlučne na ich A-hre, ale speňaženie Activision Blizzard môže byť aj vykorisťovateľsky agresívne. Stačí sa pozrieť na minuloročné Diablo Immortal, kde nájdete dôkaz. Ako už vieme, to si u hráčov nezískalo ich sympatie, pretože hra bola až príliš preexponovaná hernými mikrotransakciami

 

img

Hrateľné triedy v Diablo IV: Barbarian, Sorceress, Druid, Rogue a Necromancer.

 

Podľa očakávaní, hodnotenia nového Diabla idú tak okolo 9/10. Na PC je priemer 8.8, PS5 má 8.9 a Xbox má 9.2. Ak ste hrali beta verzie, tak vás už prekvapenia nečakajú a dostanete kvalitnú Diablo hrateľnosť v rozsiahlom svete so zaujímavým príbehom a parádnymi bossmi. Aj keď zaujímaví sú len bossovia v príbehu, v dungeonoch treba podotknúť, že sú vcelku slabí.

 

Diablo IV je od včera (6. 6.) prístupné na PC a konzolách PlayStation a Xbox ako v kamenných obchodoch, tak aj prostredníctvom online kúpy za 69,99 €. Pozrite si trailer k tejto novinke nižšie, a ak vás nadchol, tak neváhajte a pustite sa do tejto pekelnej akcie!

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies