Situácia na Ukrajine: Blízko Majdanu sa opäť strieľalo, zranenia utrpeli traja ľudia!

NETKY.SK • 1 Apríl 2014, 16:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Blízko Majdanu sa opäť strieľalo, zranenia utrpeli traja ľudia!

KYJEV - Polícia v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev prenasledovala v noci na dnes podozrivého ozbrojenca, ktorý postrelil troch ľudí pri centrálnom Námestí nezávislosti. Informovala o tom agentúra Interfax.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:35 - NATO pozastaví civilnú a vojenskú spoluprácu s Ruskom

Severoatlantická aliancia rozhodla o úplnom pozastavení praktickej civilnej a vojenskej spolupráce s Ruskom v reakcii na anexiu ukrajinského polostrova Krym. Rozhodnutie padlo dnes na konferencii ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli. Šéfovia diplomacií zároveň vyzvali Rusko, aby podniklo okamžité kroky na zosúladenie svojej politiky s medzinárodným právom, oznámila agentúra Reuters.

 

17:29 - EÚ urýchli splátku z finančnej pomoci Ukrajine

Európska únia (EÚ) urýchli splátku z  finančnej pomoci Ukrajine, keďže Rusko zvyšuje krajine cenu plynu. Vyhlásil to dnes eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn, ktorý zatiaľ vylúčil uvalenie ekonomických sankcií na Rusko. Informovala o tom agentúra Reuters. EÚ spolu s Medzinárodným menovým fondom sľúbili Kyjevu finančnú pomoc vo výške 11 miliárd eur.

 

17:06 - Štát odškodní ľudí postihnutých Černobyľom

Ruský ústavný súd uznal právo 16-tisíc ľudí postihnutých dôsledkami havárie v sovietskej jadrovej elektrárni Černobyľ spred takmer 30 rokov na jednorazový finančný príspevok v prepočte sto dolárov. Podľa utorňajších informácií ruských úradov dostanú študenti, ktorí sa podieľali na likvidácii následkov najhoršej jadrovej nehody v dejinách ľudstva, oficiálny štatút likvidátor spojený s nárokom na štátnu podporu. Celkovo bolo do odstraňovania priamych dôsledkov nehody zapojených pol milióna ľudí, píše portál ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti.

 

17:04 - Záchrana Ukrajiny bude pomocou celej Európe, zaznelo na konferencii v Bratislave

Záchrana Ukrajiny bude pomocou celej Európe, keďže ruský prezident Vladimir Putin skúša, čo mu USA a Európska únia dovolia spraviť, domnieva sa ukrajinská novinárka z Rádia Sloboda Iryna Štohrinová. "Európska únia by mala spraviť všetko pre to, aby si Ukrajina zachovala svoju ekonomickú a energetickú sebestačnosť. Zároveň by mala nášmu národu pomôcť pri voľbách, aby boli natoľko transparentné, že ich nikto nebude môcť v budúcnosti spochybniť. Majdan vznikol preto, aby zákony neboli protiprávne. Putin spraví len to, čo mu dovolia urobiť USA a EÚ," konštatovala dnes Štohrinová v diskusii so zástupcami slovenských médií v bratislavskom Dome Európskej únie.

 

16:56 - Na Ukrajine sa deje nebezpečná Arabská jar, tvrdí minister

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok prirovnal vývoj udalostí na politickou krízou zasiahnutej Ukrajine k revolučným hnutiam v afrických krajinách spred troch rokov. Takzvaná Arabská jar vtedy zmietla dlhé desaťročia fungujúce autoritatívne režimy Egypta či Líbye. Šojgu podľa svojich slov s "veľkým smútkom zaznamenal, že scenár podobný Arabskej jari bol použitý" aj na Ukrajine. Minister zároveň upozornil, že "situácia aktuálne vrie na východe a juhu krajiny, kde sa nacionalisti pokúšajú potláčať rusky hovoriace obyvateľstvo a to aj za pomoci sily".

 

16:46 - NATO: Nevidíme žiadne sťahovanie Rusov z ukrajinských hraníc

NATO nevidí žiadne náznaky sťahovania ruských vojakov z ukrajinských hraníc a zvažuje všetky možnosti posilnenia obranyschopnosti aliancie. V utorok to povedal generálny tajomník organizácie Anders Fogh Rasmussen. Ministri 28 člennej Severoatlantickej aliancie sa stretli v Bruseli po prvýkrát, odkedy Rusko vojensky obsadilo a následne anektovalo Krym, čím vyvolalo najhoršiu krízu medzi Západom a Východom od studenej vojny. Ministri teraz rokujú o spôsoboch posilnenia vojenskej prítomnosti NATO v strednej a východnej Európe, aby upokojili spojencov rozrušených krokmi Ruska. "Bohužiaľ, nemôžem potvrdiť, že Rusko sťahuje svojich vojakov. Nie je to to, čo by sme videli," povedal Rasmussen novinárom pred začiatkom rokovaní.

 

16:45 - Rakúska poisťovňa VIG rastie na Ukrajine aj napriek turbulenciám

Napriek súčasným politickým turbulenciám na Ukrajine rakúska poisťovňa Vienna Insurance Group (VIG) tam rastie dvojciferne. APA informuje, že štyri spoločnosti koncernu zvýšili v januári a vo februári výber poistného v miestnej mene o 16,2 %. VIG dnes informovala, že v prepočte išlo takmer o 11,4 milióna eur; pritom ukrajinská hryvna stratila voči spoločnej európskej mene 20 % z hodnoty.

 

15:39 - Paríž, Berlín a Varšava chcú konferenciu o Ukrajine

Ministri zahraničných vecí Nemecka, Poľska a Francúzska v pondelok navrhli konanie medzinárodnej konferencie o budúcnosti Ukrajiny a to aj za účasti Ruska. Podľa šéfov diplomacií troch vplyvných európskych krajín by sa konferencia mala konať po ukrajinských predčasných prezidentských voľbách naplánovaných na koniec mája. Ministri hovoria o "potrebe vyslať silný signál podpory, konsolidácie medzinárodnej podpore a diskusie o nevyhnutných reformách". Ako dodali, "veľmi by sme ocenili ruskú účasť".

 

15:17 - Merkelová: Na ukrajinských hraniciach je ešte stále priveľa ruských vojakov

Zníženie stavu ruských jednotiek sústredených na východných ukrajinských hraniciach, ktoré nariadil prezident Vladimir Putin, nestačí. V oblasti sa ešte stále nachádza priveľa vojakov, uviedla dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú citovala agentúra Reuters. "Jednoznačne to nie je posledný krok, ktorý treba urobiť, pretože koncentrácia (vojsk) na ukrajinských hraniciach je veľmi vysoká," povedala na tlačovej konferencii Merkelová.

 

14:39 - Zaorálek: V Bruseli sa len začína debata o nových vzťahoch NATO a Ruskom

V Bruseli by dnes malo zaznieť jasné potvrdenie článku č. 5 zmluvy Severoatlantickej aliancie. Uviedol to šéf českej diplomacie Ľubomír Zaorálek počas konferencie ministrov zahraničných vecí NATO, ktorá sa snaží poskytnúť bezpečnostné záruky pre členov aliancie zo strednej a východnej Európy, znepokojených vojenskými reakciami Ruska na udalosti na Ukrajine. Zaorálek pred novinármi zdôraznil, že po udalostiach na Kryme je vhodný čas na to, aby od predstaviteľov aliancie zaznel odkaz na článok 5, čiže istotu vojenskej pomoci pre každú členskú krajinu, ak bude napadnutá. To je podľa jeho slov jeden zo základov aliancie a odkazovaním naň treba dať najavo, že aliancia je v plnej sile a pripravená pomôcť svojim členom. Na otázku, ako by mala aliancia prehodnotiť vzťahy s Ruskom, šéf českej diplomacie pripomenul, že NATO už zastavilo sériu rozhovorov a kontaktov s Ruskom na úrovni technickej spolupráce, pričom otvorená zostala línia politických rozhovorov. "Neviem, či už dnes na to dáme odpoveď. Skôr pôjde o začiatok debaty, ktorá bude zavŕšená v septembri na summite NATO. Tam prijmeme zrejme stratégiu voči Rusku. To je výzva, ktorá nás čaká," konštatoval Zaorálek.

 

14:10 - Rusko varuje Ukrajinu pred integráciou do NATO

Rusko dnes varovalo Ukrajinu pred integráciou so Severoatlantickou alianciou s tým, že predošlé pokusy Kyjeva priblížiť sa k NATO mali neželané dôsledky, informovala agentúra Reuters. "Viedli k zastaveniu rusko-ukrajinských politických kontaktov, problémom medzi NATO a Ruskom a... rozdeleniu v ukrajinskej spoločnosti," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí v deň, keď šéfovia diplomacií členských krajín NATO rokujú v Bruseli o udalostiach na Ukrajine a vzťahoch s Ruskom.

 

13:54 - Parlament nariadil odzbrojenie nelegálnych ozbrojených skupín

Ukrajinský parlament nariadil dnes štátnym bezpečnostným silám okamžite odzbrojiť nelegálne ozbrojené skupiny, ako je krajne pravicové nacionalistické hnutie Pravý sektor, ktorého aktivista v pondelok večer postrelil v Kyjeve troch ľudí. Poslanci Najvyššej rady v prijatom uznesení tiež spojili narastajúcu "kriminálnu atmosféru" so "systematickými provokáciami zo strany cudzích štátnych príslušníkov vo východných a južných regiónoch Ukrajiny a v Kyjeve". Naznačili tým, že ruskí agenti alebo iní provokatéri podnecujú nepokoje, píše agentúra Reuters.

 

13:30 - Rasmussen: NATO musí prehodnotiť vzťahy s Ruskom

Severoatlantická aliancia musí prehodnotiť vzťahy s Ruskom: NATO žiada Moskvu, aby prispela k deeskalácii napätia na Ukrajine a plnila si svoje medzinárodné záväzky, uviedol dnes v rámci dvojdňovej konferencie ministrov zahraničných vecí NATO generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen. Šéf aliancie na tlačovej konferencii v Bruseli pripomenul, že Rada NATO-Rusko vo svetle najnovších udalosti pozastavila praktickú časť svojej činnosti. Boli zmrazené spoločné cvičenia a stretnutia i spolupráca v oblasti výskumu. Kontakty sú momentálne na úrovni veľvyslancov. "Dnes sa dohodneme na tom, ako prehodnotiť naše vzťahy. Hľadáme, aký typ spolupráce bude najlepší. Vyzývame Rusko, aby znížilo napätie a začalo s Ukrajinou politický diplomatický dialóg," uviedol Rasmussen pred novinármi. Upozornil, že v opačnom prípade hrozí Rusku izolácia.

 

img

 

11:26 - Pravý sektor odovzdal zbrane, opustil hotel v centre Kyjeva

Členovia ukrajinskej radikálnej nacionalistickej skupiny Pravý sektor opustili hotel v centre mesta, ktorý okupovali niekoľko mesiacov a polícii odovzdali svoje zbrane. V utorok o tom informoval ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Pravý sektor používal hotel Dnipro ako svoje veliteľstvo. Jeho členovia sa teraz presunuli do tábora na predmestí Kyjeva. Polícia požiadala skupinu, aby hotel opustila po incidente, pri ktorom jeden z členov Pravého sektora postrelil na kyjevskej ulici troch ľudí vrátane námestníka starostu mesta. Stav dvoch postrelených je vážny. Polícia hotel následne obkľúčila a skupine nariadila, aby odovzdala všetky zbrane. Pravý sektor sa podieľal na zosadení vlády exprezidenta Vikora Janukovyča, s novou vládou však nespolupracuje.

 

09:24 - Gazprom zvýšil Ukrajine ceny plynu

Rusko zvyšuje ceny plynu pre Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters. Ruský koncern Gazprom oznámil, že Ukrajina bude v 2. štvrťroku za 1000 kubických metrov (m3) platiť 385,5 USD (279,6 eura). Kyjev doteraz platil Gazpromu za 1000 m3 len 268,5 USD. Rozhodnutie Gazpromu tak ukončilo zľavu dohodnutú pred politickou krízou, ktorá vyústila do úteku prezidenta Viktora Janukovyča a anexii Krymu Ruskom.

 

09:20 - Ukrajinská kríza spomalí rast poľskej ekonomiky

Konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom pravdepodobne uberie tohtoročnému poľskému ekonomickému rastu 0,1 až 0,2 percentuálneho bodu. Povedal to v utorok predstaviteľ poľskej centrálnej banky Jerzy Osiatynski. Poľské úrokové sadzby by vzhľadom na ukrajinskú krízu podľa jeho názoru mali zostať na terajšej rekordne nízkej úrovni 
2,5 percenta až do konca budúceho roka. 

 

08:50 - Na Kryme Moskva vybuduje tri elektrárne a plynovod

Rusko chce vybudovať podmorský plynovod na Krym, kde chce tiež postaviť tri elektrárne. V utorok to oznámil ruský minister energetiky Alexander Novak, ktorého citoval denník Kommersant. Náklady na výstavbu troch elektrární s celkovou kapacitou 1320 megawattov odhadol na asi 100 miliárd rubľov (2 miliardy eur). Ďalších šesť miliárd rubľov (120 miliónov eur) bude stáť výstavba plynovodu, ktorý bude mať kapacitu dve miliardy kubických metrov za rok. Plynovod na Krym zaplatí štátna spoločnosť Gazprom, ktorá sa mieni uchádzať aj o privatizáciu tamojšej energetickej spoločnosti Černomorneftegaz. Ďalšou možnosťou je vybudovanie skoro 400-kilometrového plynovodu, ktorý povedie od ruského mesta Krasnodar do Sevastopoľu.

 

08:45 - Aktivisti Pravého sektora museli opustiť svoj štáb v centre Kyjeva

Aktivisti radikálneho ukrajinského hnutia Pravý sektor opustili dnes ráno hotel v centre Kyjeva, ktorý využívali ako svoj štáb. Úradujúci minister vnútra Arsen Avakov oznámil, že ich previezli autobusmi mimo mesta. Policajti v pondelok večer obkľúčili hotel Dneper (Dnipro), pretože sa v ňom podľa svedkov nachádzalo niekoľko desiatok ozbrojených osôb, informovala agentúra RIA Novosti. "Pravý sektor opustil hotel bez zbraní," napísal Avakov na Facebooku. "Spolu s pracovníkmi bezpečnostnej služby ich odviezli autobusmi do prázdninového tábora mimo mesta. Experti ministerstva vnútra začali s inšpekciou opustenej budovy."

 

07:58 - Ruská vláda potvrdila odsun vojakov z blízkosti ukrajinskej hranice

Rusko sťahuje z blízkosti ukrajinskej hranice jednu zo svojich armádnych jednotiek, ktorá sa podľa oficiálnych údajov zúčastňovala v oblasti na cvičeniach. Ruské ministerstvo obrany o tom informovalo v pondelňajšom vyhlásení citovanom štátnymi tlačovými agentúrami. Z Rostovskej oblasti podľa sa neho začal odsúvať motorizovaný pechotný prápor s domovskou základňou v Samare, ktorý v pohraničí absolvoval "taktické cvičenia". O čiastočnom odsune medzitým informoval i ruský prezident Vladimir Putin, ktorý ho údajne sám nariadil. Podľa hovorcu nemeckej vlády tak urobil v rámci telefonátu s kancelárkou Angelou Merkelovou týkajúceho sa možností, ako "stabilizovať situáciu na Ukrajine a v Podnestersku".

 

Zníženie počtu ruských vojakov pri hranici s Ukrajinou predtým hlásilo taktiež ministerstvo obrany v Kyjeve, konkrétne čísla však nie sú známe. Jeden prápor môže mať 300 až 1200 príslušníkov. Predstavitelia USA odhadujú, že Rusko má pozdĺž hranice rozmiestnených 40-tisíc vojakov, zatiaľ čo podľa Kyjeva ich môže byť až 100-tisíc. Moskva trvá na tom, že zvýšenie vojenskej prítomnosti v regióne bolo súčasťou vojenských cvičení a neplánuje žiadnu cezhraničnú intervenciu. Spojené štáty a NATO však vyjadrili znepokojenie vzhľadom na predošlé nasadenie ruského vojska na Kryme, ktorý Moskva nakoniec anektovala. Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier v pondelok vyjadril nádej, že medzi Ruskom a Ukrajinou sa už podarilo "prekonať najhoršiu eskaláciu".

 

06:53 - Blízko Majdanu sa opäť strieľalo, zranenia utrpeli traja ľudia!

Námestie, známe pod miestnym názvom Majdan, bolo centrom štyri mesiace trvajúcich protestov proti bývalému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a stále na ňom táboria stovky demonštrantov, pripomína agentúra Reuters. K streľbe došlo pred budovou reštaurácie približne 100 metrov od Majdanu; incident však podľa všetkého nebol politicky motivovaný. Jeden zo zranených vypovedal, že je vysokopostaveným predstaviteľom úradu starostu Kyjeva. Ošetrili ho, neskôr ho však pustili domov. Ďalších dvoch zranených mužov hospitalizovali. Očití svedkovia uviedli, že polícia zaujala pozície pred hotelom, ktorý je od miesta incidentu vzdialený zhruba 50 metrov. Existovali totiž podozrenia, že strelec našiel útočisko práve v budove hotela, píše Reuters.

 

19:29 -  Obyvateľov západné sankcie neznepokojujú

Väčšina Rusov nie je znepokojená sankciami uvalenými Západom na Rusko pre anexiu Krymu. Vyplýva to z prieskumu nezávislej organizácie Levada-Centr zverejneného v pondelok. Len tretina opýtaných sa podľa výsledkov obáva medzinárodnej izolácie, zatiaľ čo takmer polovica (49 percent) ostáva neznepokojená. Dvadsaťsedem percent sa vyjadrilo vo veci západných sankcií rozpačito a 35 percent uviedlo, že ich rozhorčili. Asi 36 percent respondentov trápi aj potenciálne poškodenie diplomatických vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou, zatiaľ čo 57 percent táto možnosť nevzrušuje. 

 

18:56 - Lajčák s veľvyslancami štátov EÚ o Ukrajine aj o rozširovaní EÚ

Situácia na Ukrajine, rozširovanie Európskej únie (EÚ) a mobilizácia slovenských voličov pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu boli témami dnešného stretnutia šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka s veľvyslancami členských krajín EÚ. Zo zahraničnopolitických otázok dominovala situácia na Ukrajine a jej očakávaný vývoj. Šéf slovenskej diplomacie v tejto súvislosti uviedol, že je "nesmierne dôležité, aby sa všetky zainteresované krajiny v maximálne možnej miere aktívne pričinili o deeskaláciu napätia medzi Ukrajinou a Ruskom, pričom Európska únia patrí v tomto procese medzi kľúčových hráčov." Podľa Lajčáka je SR pripravená podieľať sa na pomoci Ukrajine, vrátane dodávok zemného plynu cez reverzný tok.

 

17:43 - Rusko stiahlo svoj motostrelecký prápor z blízkosti Ukrajinských hraníc

Rusko sťahuje svoj motostrelecký prápor z oblasti neďaleko západných hraníc s Ukrajinou. Informovalo o tom dnes ruské ministerstvo obrany. "Prápor... ukončil cvičenie vo výcvikovom priestore Kadamovskij v Rostovskej oblasti a začína sa presúvať do domovskej základne v Samarskej oblasti," citovala ruské ministerstvo obrany agentúra Reuters.

 

17:09 - Druhá skupina Ukrajincov absolvuje rehabilitačný pobyt na Slovensku

Dve desiatky účastníkov protestov na kyjevskom Majdane nastúpia v utorok (1.4.) na rehabilitačný pobyt v zariadení Granit Ministerstva obrany SR na Zemplínskej šírave. TASR o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. "Ide o obyvateľov Zakarpatskej oblasti, väčšinou mladých ľudí, ktorí boli zranení len ľahko alebo neutrpeli priamo zranenia, ale boli vystavení obrovskému psychickému tlaku. Viacerí z nich sa nadýchali chemických splodín, boli vystavení dlhodobému chladu alebo majú po výbuchu granátov problémy so sluchom," uviedol rezort diplomacie. V zariadení budú oddychovať, k dispozícii budú mať psychológa a rehabilitácie im majú pomôcť zbaviť sa dlhodobého psychického nepokoja a prispieť ich celkovému fyzickému a psychickému zotaveniu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies